«Παράθυρο» για τη διατήρησή του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, άφησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Γιούνκερ βρίσκεται από το 2005 στη συγκεκριμένη θέση και επρόκειτο να αποχωρήσει στο τέλος του μήνα. Μάλιστα, το πρόσωπο που θα τον διαδεχόταν αποτέλεσε αντικείμενο σύγκρουσης Γερμανίας και Γαλλίας με την πρώτη να προτείνει τον Β. Σόιμπλε και τον Γάλλο πρόεδρο, Φ. Ολάντ, να κάνει ρελάνς και να προτείνει τον υπουργό του επί των Οικονομικών, κ. Μοσκοβισί.

Η προώθηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε στη θέση του προέδρου του Γιούργκρουπ είχε αντιμετωπιστεί με επιφυλάξεις από κάποιες χώρες – μέλη της ευρωζώνης οι οποίες έθεταν θέμα «γερμανικής κυριαρχίας» στην Ευρώπη.

«Δεν είναι τελειωτικό ακόμη, αλλά ο Γιούνκερ είναι τώρα περισσότερο πιθανό να παραμείνει στη θέση του», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ένας δεύτερος αξιωματούχος τόνισε πως ο Juncker θα παραμείνει ως επικεφαλής του Eurogroup για την ώρα και θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα σχέδια για την τραπεζική, οικονομική και δημοσιονομική ένωση στην ευρωζώνη, ως ένας από τους τέσσερις κορυφαίους αξιωματούχους της ευρωζώνης.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Juncker έχει κάνει καλά τη δουλειά του», τόνισε ένας άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι εάν επρόκειτο να αναλάβει ο Σόιμπλε, «η γερμανική γραμμή θα ήταν πολύ ισχυρή».

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε πως υπήρχαν ελάχιστες εναλλακτικές πέρα από τον Γιούνκερ. «Κάποιος νέος μπορεί να ήταν περισσότερο επιθυμητός, αλλά δεν έχει εμφανιστεί κάποια αποδεκτή εναλλακτική λύση», δήλωσε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η στάση του κ. Γιούνκερ στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «φιλελληνική», σε αντίθεση με τις δηλώσεις και την γενικότερη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε.