Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, παραδέχθηκε ότι η χώρα του βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου, έναν χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά της διακυβέρνησής του.

Μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλ Άσαντ είπε ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη νίκη αυτού του πολέμου.

Οι δηλώσεις του αυτές ήρθαν την ώρα που η σχέση της Δαμασκού με τη γειτονική Τουρκία βρίσκονται «στο κόκκινο», με την Άγκυρα να προειδοποιεί με στρατιωτική δράση σε ενδεχόμενες κινήσεις στρατιωτικών μονάδων της Συρίας και να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα.

«Ζούμε σε μια κατάσταση πραγματικού πολέμου από όλες τις πλευρές» δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος στο υπουργικό συμβούλιο που ορκίστηκε την Τρίτη.

«Όταν είμαστε σε πόλεμο, όλες οι πολιτικές και όλες οι πλευρές και όλοι οι τομείς πρέπει να είναι προσανατολισμένοι προς τη νίκη αυτού του πολέμου» δήλωσε.

Άσκησε κριτική στις χώρες που τον καλούν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι η Δύση «πάντα παίρνει και ποτέ δεν δίνει και αυτό έχει αποδειχθεί σε κάθε στάδιο».

«Θέλουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά πρέπει να ξέρουμε που βρίσκονται τα συμφέροντά μας» είπε ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι σφοδρές μάχες στα προάστια της Δαμασκού ήταν οι χειρότερες μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά σε θέσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της πιο πιστής μονάδας στο καθεστώς του Άσαντ, στο Καντσάγια και την αλ-Χάμα.

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν να βρίσκονται σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο για τον τρόπο τερματισμού της κρίσης στη Συρία, την ίδια ώρα που η Χίλαρι Κλίντον εκφράζει πολύ λίγες ελπίδες για τις διμερείς συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη.

Η συνάντηση του Σαββάτου έχει στόχο να βρεθεί λύσει στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους και απειλεί όλο και περισσότερο την ασφάλεια της περιοχής.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσαν πως η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Γενεύης αν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η συμφωνία για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης» τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει την κ. Κλίντον στην Φινλανδία, προσθέτοντας πάντως πως η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

«Όταν θα υπάρξει συμφωνία θα έχουμε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να προχωρήσουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αφεθούμε σε έναν κύκλο διαλόγου, απλώς για να μιλάμε» υπογράμμισε.

Η Ουάσινγκτον έχει επίμονα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία. «Το καθεστώς Ασαντ έχει χάσει τη νομιμότητά του» δήλωσε αξιωματούχος.

Όμως το να εγκαταλείψει η Ρωσία τον Σύρο πρόεδρο, θα σημαίνει μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν βλέπουν να συμβαίνει.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη θα επικεντρωθούν στη νέα εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Ανάν. Σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας, οι βιαιότητες στη Συρία θα ενταθούν με σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή.

«Πιστεύουμε πως οι πωλήσεις όπλων από τη Ρωσία και άλλες χώρες στο συριακό καθεστώς τροφοδοτούν τις συγκρούσεις και δεν βοηθούν στο να σημειωθεί πρόοδος» τόνισε αξιωματούχος των ΗΠΑ και κατέληξε πως τέτοιες πράξεις υποστηρίζουν και νομιμοποιούν το καθεστώς της Δαμασκού.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook