Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία Κοραή ξεκίνησε. Λίγες μόλις ημέρες μας χωρίζουν από τις δροσερές ανάσες πολιτισμού και ανθρώπινης προσφοράς στο κέντρο του Ηρακλείου σε μια πλατεία που αποκτά χρώμα, ήχο και φωνή δημιουργικής και κοινωνικής έκφρασης τους τρείς μήνες του καλοκαιριού.
 
Χθες παρουσιάστηκε το πρόγραμμα από την υπεύθυνη προγράμματος, τον εκπρόσωπο των διοργανωτών-καταστημάτων, την πρόεδρο της πρώτης Δημοτικής Κοινότητας Ελένη Κλειδά, και τους εκπροσώπους των χορηγών την Μαρίτα Καράτζη για τον όμιλο Καράτζη και τον Γιώργο Νάκη για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Τα πέντε καταστήματα της πλατείας Κοραή, το Μήλον της Έριδος, το La Brasserie, ο Νότος,  το «Stone» και «Ο Αντίποδας, υπό την αιγίδα της Πρώτης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου, θέλοντας να δώσουν πολιτιστική ζωή στην περιοχή, φιλοδοξούν να κάνουν την πλατεία τόπο συνάντησης, ανθρωπιάς και δημιουργικού γόνιμου διαλόγου, επιφυλάσσοντας σπάνιες καλλιτεχνικές εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις από καλλιτέχνες που αφήνουν το δικό τους ίχνος στον πολιτισμό.

Η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, η μαγεία της ζωντανής εμφάνισης και βέβαια το υψηλό δεξιοτεχνικό επίπεδο όλων των μουσικών που θα συγκεντρωθούν τους τρείς  μήνες στην πλατεία Κοραή στις 10 συνολικά συναυλίες, αποτελούν αρετές που θα αποζημιώσουν με το παραπάνω και τον πιο απαιτητικό ακροατή, αφού η μουσική χωρίς υφολογικούς περιορισμούς, γεμάτη χρώματα, αισθήσεις, ρυθμούς και μελωδίες, δίνει τα διαπιστευτήρια της στις συναρπαστικές πολιτιστικές συναντήσεις του τριμήνου του καλοκαιριού.

Φέτος και παράλληλα με τις εκδηλώσεις οι διοργανωτές μαζί με την   Πρώτη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ηρακλείου επέλεξαν να κάνουν τους ηρακλειώτες συμμέτοχους στην προσπάθεια που κάνουν για την συγκέντρωση βιβλίων τα οποία θα δωριθούν  το  Φθινόπωρο στην υπό δημιουργία «Απολλώνια» Βαλκανική Δανειστική  Βιβλιοθήκη. Επίσης θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας τα οποία θα δοθούν στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Το πρόγραμμα

Η αρχή των εκδηλώσεων, που έχουν τον γενικό τίτλο «…θα σε δω στην πλατεία Κοραή», γίνεται σήμερα Τετάρτη 27 Ιουνίου με τη συναυλία του Γεράσιμου Ανδρεάτου. Μετρώντας 7 προσωπικούς δίσκους και τουλάχιστον 60 δισκογραφικές συμμετοχές, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος ως ερμηνευτής, ως μουσικός και άλλοτε ως συνθέτης έχει συνεχή μουσική παρουσία τα τελευταία 25 χρόνια.

Έχει συνεργαστεί με τους πιο σπουδαίους εκπροσώπους της έντεχνης και της λαϊκής μουσικής σκηνής (Νταλάρας, Αλεξίου, Γαλάνη).Από τους πιο χαρακτηριστικούς τραγουδιστές της εποχής του, ξεχωρίζει για την εξαιρετική λαϊκή φωνή του όσο και για τις αυστηρές και συνεπείς καλλιτεχνικά επιλογές του και τις αναζητήσεις του.
 
 
Πέντε μέρες αργότερα τη Δευτέρα 2 Ιουλίου η πλατεία Κοραή «φοράει» τα παραδοσιακά της και υποδέχεται ένα γνήσιο εκφραστή της κρητικής μουσικής. Τον Βασίλη Σταυρακάκη. Στη συναυλία του ο Βασίλης Σταυρακάκης με την ανεπανάληπτη φωνή  του θα καταθέσει με την ευκολία ενός μεγάλου δημιουργού και την εμπειρία ενός μεγάλου ερμηνευτή, την  πολυδιάστατη πρόταση του στην κρητική μουσική.

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου στην σκηνή της πλατείας ανεβαίνουν οι Burger Project. Οι  Burger Project θα μπορούσαν να είναι μια οποιαδήποτε street jazz band, από αυτές που βλέπεις κατά δεκάδες στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Δεν είναι όμως.

Οι Burger Project έχουν βαλθεί να ανακατεύουν συνέχεια το “πατάρι” των μουσικών αναμνήσεων μιας ολόκληρης γενιάς. Με αχαλίνωτο ρυθμό, ανασύρουν συνέχεια διαμάντια – από το κλασσικό rock ως το punk και από τη disco ως την country- και τα διασκευάζουν: Led Zeppelin, Doors, Iggy Pop, Queen, Clash, Thin Lizzy, Alice Cooper, Godfathers, White Stripes, Ramones, Prince, Fats Domino, Johnny Cash, Sonics, Undertones και πάει λέγοντας..

Πέντε μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, η πλατεία Κοραή υποδέχεται έναν μεγάλο μουσικό, που με το ταλέντο του διαφημίζει  σ ολόκληρο τον κόσμο την Κρήτη. Τον Ψαραντώνη. Σ αυτή τη συναυλία, ο Ψαραντώνης υπόσχεται ένα γνήσιο κρητικό γλέντι. Ένα γλέντι παρμένο από τη μουσική φλέβα των Ανωγείων με ρίζες από την αυθεντικότητα της τεχνικής του στη λύρα και στο τραγούδι.

Ο Ψαραντώνης δημιουργεί κάθε φορά το δικό του ταξίδι στην παράδοση ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες του κεφιού στους τυχερούς θεατές που κάθε φορά παρακολουθούν μια συναυλία του.

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου η πλατεία Κοραή παρουσιάζει τον γνωστό  Χρήστο Θηβαίο ο οποίος έρχεται στο Ηράκλειο για να μας θυμίσει όλα τα υπέροχα τραγούδια του. Με τη σπάνια ευαισθησία, την ιδιαίτερη ερμηνεία, την εκφραστικότητα στη σκηνή, την πολυχρωμία των συναισθημάτων και το χιούμορ, ο χαρισματικός τραγουδοποιός δημιουργεί σε κάθε συναυλία του μια έντονα θεατρική ατμόσφαιρα. Ο μεγάλος έλληνας καλλιτέχνης υπόσχεται  ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα με τραγούδια από όλο το φάσμα της τραγουδοποιίας του με όσα αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Αύγουστος έρχεται την πλατεία Κοραή με ένα μεγάλο εκφραστή της κρητικής μουσικής. Την  Δευτέρα 6 Αυγούστου στο πάλκο ανεβαίνει ο Βασίλης Σκουλάς μια από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες της Κρητικής μουσικής με  περισσότερα από σαράντα χρόνια αδιάκοπης και ουσιαστικής παρουσίας στη δισκογραφία και σε ζωντανές εμφανίσεις.

Μια συναυλία που παντρεύει με μεράκι και βαθιά γνώση της κρητικής μουσικής παράδοσης το παλιό με το νέο μέσα από τους γνώριμους ήχους της λύρας και του λαούτου και με πρωταγωνιστή έναν μουσικό ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μία από τις εκφραστικότερες ανδρικές φωνές που βγήκαν από το μεταπολεμικό παραδοσιακό τραγούδι.
Η Τετάρτη 22 Αυγούστου βρίσκει τον Ψαρογιώργη στο πάλκο της πλατείας σε μια συναυλία κρητικής μουσικής με ατμόσφαιρα, ευαισθησία, πάθος, ενέργεια και υψηλή δεξιοτεχνία από έναν μουσικό με σπάνια παιδεία ο οποίος ξέρει να μεταμορφώνει  τις νότες σε ατόφια συγκίνηση.

Πέντε μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου η Γιώτα Νέγκα έρχεται να μας καθηλώσει με τη  φωνή της μοναδικό δείγμα τρυφερότητας και παραπόνου. ΗΓιώτα Νέγκα, η οποία δίνει το δικό της ευδιάκριτο στίγμα σε ό,τι ερμηνεύει, θεωρείται δικαίως μία από τις καλύτερες σύγχρονες ερμηνεύτριες και στην ερμηνεία της ο ακροατής αναγνωρίζει αμεσότητα, λυρισμό και αριστοκρατική λαϊκή αδρότητα.

Στις  5 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Κοραή έρχεται ο καταξιωμένος συνθέτης και δημιουργός των μεγάλων επιτυχιών της κρητικής μουσικής, Μιχάλης Φραγκιαδάκης με το συγκρότημα του “Πύλη του ήχου σ ένα μουσικό ταξίδι σε μονοπάτια που έχουν βαδίσει αθάνατες μορφές της κρητικής μουσικής, του χθες αλλά και του σήμερα.

Ο Κρητικός καλλιτέχνης πάντα με ένα τρόπο μοναδικό, καταφέρνει μέσα από την εξέλιξη, να αποδίδει ατόφια την παραδοσιακή μας μουσική, διαδίδοντας την ακέραιη κόντρα στα ξενόφερτα ακούσματα.

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις στην πλατεία Κοραή κλείνουν με την «Άλλη μπάντα». Μια »Άλλη μπάντα» που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις ερμηνεύοντας τα μέλη της δικά τους τραγούδια αλλά και από όλη την καλή ελληνική μουσική σκηνή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook