Στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων πέρασε, σύμφωνα με την λιβυκή τηλεόραση το πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, το οποίο δέχτηκε σήμερα σφοδρή επίθεσεση με ρουκέτες και οβίδες από μισθοφόρους του Καντάφι.

Σύμφωνα με υπεύθυνο του νοσοκομείου της πόλης Μπρέγκα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν στη Ρας Λανούφ.

\”Έχουμε τέσσερις νεκρούς και 35 τραυματίες, αλλά αναμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα\”, δήλωσε ο Σαΐντ Μπουκχάτουα, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την καταγραφή των θυμάτων στο νοσοκομείο.

Ένας ένοπλος των αντικαθεστωτικών δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη και ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων αποσύρθηκαν μερικά χιλιόμετρα προς τα ανατολικά. Ωστόσο δύο άλλοι ένοπλοι των αντικαθεστωτικών διέψευσαν ότι το λιμάνι αυτό πέρασε στον έλεγχο των κυβερνητικών.

\"\"

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει τους αντικαθεστωτικούς και από την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο ανατολικά. Ωστόσο ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη αυτή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή. Αντικαθεστωτικοί δήλωσαν επίσης ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα την Μπρέγκα.

Νωρίτερα, νοσοκομείο στο κέντρο της Ρας Λανούφ εκκενώθηκε, ύστερα από επίθεση που δέχτηκε πυρά πυροβολικού από πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις. Τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπληξαν χώρο κοντά στο νοσοκομείο και σε τζαμί την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί προσεύχονταν, στο κέντρο της πόλης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πανικόβλητο μετέφερε τους ασθενείς στα ασθενοφόρα και όλοι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο.

\”Η νίκη είναι κοντά\” λέει ο γιος του Καντάφι

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υιός Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ απείλησε τους εξεγερμένους που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης και απευθυνόμενος σ\’ αυτούς φώναξε \”φτάνουμε\” ενώ ισχυρίστηκε ότι \”η νίκη μας είναι κοντά\”.

Τα ανωτέρω δήλωσε σε συνάντηση που είχε με νέους οπαδούς του καθεστώτος. \”Απευθύνω μήνυμα στους αδελφούς μας και σε όσους πρόσκεινται σ\’ αυτούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας μας και τους λέω σώστε τους εαυτούς σας γιατί φτάνουμε\” δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ μπροστά σε περίπου εκατό οπαδούς του που τον ζητωκραύγαζαν.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Σαίφ Αλ Ισλάμ δήλωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση και δεν πρόκειται να παραδοθούν ακόμη και αν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στη σύγκρουση.

\”Ήρθε η ώρα για απελευθέρωση. Είναι καιρός για δράση. Τώρα δρούμε\”, είπε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook