Στο διακεκριμένο Μαθηματικό, καθηγητή του Πολυτεχνείου ΕΤΗ της Ζυρίχης και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ Δημήτρη Χριστοδούλου θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο Επιστήμης Γραμμάτων και Τεχνών του ΤΕΙ Κρήτης.

«Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι από τους σημαντικότερους Μαθηματικούς στον κόσμο σήμερα. Το ερευνητικό του έργο αφορά στη Γεωμετρική Ανάλυση Υπερβολικών Εξισώσεων (ευστάθεια του χωροχρόνου Minkowski, φαινόμενο μνήμης) και στη μελέτη ιδιομορφιών στα πλαίσια της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein. Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά του στην απόδειξη της Αρχής της Κοσμικής Λογοκρισίας (Cosmic Censorship), όπως και στη μελέτη των εξισώσεων Euler της Υδροδυναμικής.

Ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του Δίπλωμα στο Princeton σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ακολούθησε μια λαμπρή σταδιοδρομία ως Ερευνητής και Καθηγητής από τα 21 του χρόνια σε διακεκριμένα Ιδρύματα: California Institute of Technology, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Max Planck Institute, Humboldt, Courant Institute, Πανεπιστήμιο Syracuse ΗΠΑ, Princeton.

Τελευταίος σταθμός του από το 2001, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΕΤΗ της Ζυρίχης, όπου είναι μέχρι σήμερα Καθηγητής στην έδρα Μαθηματικών-Φυσικής. Το 2011 ο Δ. Χριστοδούλου εκλέχθηκε Επίτιμος Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Του έχουν απονεμηθεί πολλά από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο των Μαθηματικών: Otto Hahn Medal, Mac Arthur Fellowship, βραβείο Bocher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας, βραβείο Shaw Prize στις Μαθηματικές Επιστήμες εξ ημισείας με τον Richard Hamilton το 2011, ο Ταξιάρχης του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αριστείο Μποδοσάκη, Βραβείο Βασίλης Ξανθόπουλος, έδρα στο Collège de France, (Chaire d\’État). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, αλλά και της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ από το 2012».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”Το ΤΕΙ Κρήτης, με τη σταθερή ανοδική του πορεία στην ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, με τις διακρίσεις του στην Έρευνα, αλλά και με την αναγνωρισμένη άμεση συμβολή του στην ανάπτυξη της Κρήτης και ευρύτερα της Χώρας, κάνει μια δήλωση σήμερα: Τα Μαθηματικά και οι άλλες Βασικές Θετικές είναι η στέρεα βάση για τις σπουδές που δίδει το Ίδρυμά μας.

Η ιδιαίτερα αξιόλογη Ομάδα των Καθηγητών μας που δραστηριοποιούνται στα Μαθηματικά και τις συναφείς επιστήμες (Τ. Παπακώστας, Ε. Μαγειρόπουλος, Δ. Καραγιαννάκης, Γ. Καβουλάκης, Δ. Τερζάκης, Γ. Μαρκάκης, Ι. Χλιαουτάκης, Ι. Σμυρνάκης, Δ. Πλιάκης) με ιδιαίτερα αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, έχουν πλαισιώσει επάξια και αποτελεσματικά τη διαδικασία της απονομής του Βραβείου.

Ιδιαίτερα σημαντική στην πορεία της οργάνωσης της Βράβευσης ήταν η επικοινωνία και συνεργασία των παραπάνω Καθηγητών μας και της Διοίκησης του ΤΕΙ με τη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ε. Στεφάνου, και η αποδοχή της πρότασής μας από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ν. Κυλάφη να απονείμει δια χειρός του το Βραβείο του ΤΕΙ στον Δ. Χριστοδούλου.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί προσωπικά όλοι οι Καθηγητές των δύο Τμημάτων Μαθηματικών, αλλά και των υπόλοιπων Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Πρυτάνεις και όλοι οι επικεφαλής των Εκπαιδευτικών Μονάδων των δύο Πανεπιστημίων της Κρήτης, τα Τμήματα Μαθηματικών των Πανεπιστημίων και τα Γενικά Τμήματα των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών και οι Διοικήσεις όλων των ΑΕΙ της Χώρας, το Υπουργείο Παιδείας, η Μαθηματική Εταιρεία και ποικίλα άλλα μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας. Έχουν βέβαια προσκληθεί και όλοι οι φορείς της Κοινωνίας της Κρήτης, οι Πολιτειακοί παράγοντες και οι αρχές. Προφανώς, η εκδήλωση είναι ανοικτή για το ευρύτερο κοινό.

Το όμορφο Νέο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, όπου γίνεται σήμερα η Απονομή, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό για εκδηλώσεις παρόμοιων απαιτήσεων, του ΤΕΙ αλλά και άλλων φορέων της Πόλης του Ηρακλείου και ευρύτερα.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook