Στη Βόρειο Ιρλανδία βρίσκεται η βασίλισσα Ελισάβετ, στο πλαίσιο περιοδείας για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα συναντηθεί και θα ανταλλάξει χειραψία-ορόσημο με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην ηγετικό μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που διατελεί σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας και κρατά τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν.

Πρόκειται για μια χειραψία συμβολική της αποκατάστασης της ομαλότητας στο Όλστερ. Ο 62χρονος καθολικός ήταν ένας από τους αρχηγούς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που πολέμησε τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρειο Ιρλανδία επί 30 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι.

Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες υπήρξε, επίσης, ένας από τους πρωτεργάτες της διαδικασίας που οδήγησε τον IRA να καταθέσει τα όπλα και σημαντικός διαπραγματευτής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Οι δυο τους θα συναντηθούν σε εκδήλωση για τις τέχνες που διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Co-Operation Ireland, που εργάζεται για να φέρει κοντά διαιρεμένες κοινότητες.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook