«Το βάρος που σηκώνουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο, γι' αυτό σας θέλω όλους δίπλα μου» δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος από το βήμα της ΚΟ του κόμματος, διαμηνύοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου «σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια». Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν οι Μιχ.Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ προτείνεται ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης. 

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «άθλο» το γεγονός ότι «το τραγικά ηττημένο ΠΑΣΟΚ του Μαΐου διατήρησε σχεδόν το ποσοστό του», ενώ αναφερόμενος στην απόφαση για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας είπε: 

«Με τη Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά ούτε πολιτικά. Υπηρετούμε με συνέπεια το εθνικό μας καθήκον, αλλά έχουμε πλήρη συνείδηση της πολιτικής και ιδεολογικής μας ταυτότητας. Αναγνωρίσαμε στη Νέα Δημοκρατία, λόγω των κοινοβουλευτικών συσχετισμών την πρώτη ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν λησμονούμε την τεράστια ευθύνη της για το σημείο στο οποίο φτάσαμε».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη στάση της στην πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης «τροφοδότησε την τυφλή αντιμνημονιακή συνωμοσιολογία» και με τη στάση της στη δεύτερη φάση «στέρησε από την κυβέρνηση Παπαδήμου τον αναγκαίο χρονικό ορίζοντα και την πλήρη διαπραγματευτική ισχύ». Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ ότι «οδήγησε τυφλά, χωρίς επίγνωση τη χώρα στις εκλογές του Μαΐου, είδε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια τροφοδότησε την ακραία τεχνητή πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ελπίζω ότι η ΝΔ, η ηγεσία της, ο κ. Σαμαράς προσωπικά θα καταλάβουν όσα δεν καταλάβαιναν ή υποδυόντουσαν ότι δεν καταλάβαιναν όλη την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο του τον σταυρό της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

Όσον αφορά στη ΔΗΜΑΡ, και με αφορμή πρόσφατο άνοιγμα του Φώτη Κουβέλη στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε «να αντέξει με επιτυχία το βάρος της συμμετοχής στην ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και της διαχείρισης της κρίσης, ένα βάρος στο οποίο τώρα για πρώτη φορά δοκιμάζονται».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτική γραμμή του «ως υποτίθεται αριστερή ριζοσπαστική γραμμή, κατεγράφη ως καθαρή εκλογική μειοψηφία, δεν έγινε αποδεκτή από το εκλογικό σώμα».


«Σας θέλω δίπλα μου»

«Το βάρος που σηκώνουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο, γι' αυτό σας θέλω όλους δίπλα μου. Ενεργούς και αποφασισμένους να ξανακάνουμε την παράταξη εκλογικά και κοινοβουλευτικά μεγάλη» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «ανατράπηκαν δεδομένα, συνήθειες, ρόλοι». 

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε το νέο πλαίσιο που επέβαλε ο λαός με την ψήφο μας. Να το σεβαστούμε κατ' αρχάς και σταδιακά να το αλλάξουμε, πείθοντας και πάλι τους πολίτες για την ταυτότητα και την ποιότητα του νέου ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε πως «το αποτέλεσμα των δίδυμων εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια».

«Η περίοδος 2009-2012 υπήρξε καταλυτική για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με την κοινωνική του βάση» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όλες οι μεγάλες επιλογές του ΠΑΣΟΚ από των δεκαετιών του '80, του '90 και των αρχών του 2000 τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, συμπαρασύροντας όλες τις μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες της παράταξης».

Απαντώντας στις επικρίσεις για τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποφασίστηκε να μην μετάσχουν πολιτικά και προβεβλημένα στελέχη, σημειώνοντας ότι «η άλλη επιλογή θα οδηγούσε και στη δική μου συμμετοχή ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών υπό τον Αντώνη Σαμαρά. 

«Δεν είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η παράταξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα το δίνουμε πλήρως με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τη δική μου ενεργό συμμετοχή, καθώς και με τη συμμετοχή όλων των έμπειρων στελεχών μας σε αυτή» συνέχισε, τονίζοντας:

«Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση έγινε με περιορισμένο αριθμό εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κατάλληλων για τη θέση που κλήθηκαν να καλύψουν. Αναζητήσαμε πρόσωπα κατάλληλα για τις αντίστοιχες θέσεις και όχι θέσεις για δεδομένα πρόσωπα».

in.gr