Τελευταία ενημέρωση: 10:00

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με τα πλαστά διπλώματα στο Ηράκλειο, αφού με βαριές κατηγορίες οδηγούνται  αύριο στον Εισαγγελέα, οι φερόμενοι ως δράστες οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμη και κακουργηματικές κατηγορίες.

Από τους 14 που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μεγάρο, οι οκτώ είναι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών, οι πέντε εκπαιδευτές και ο ένας είναι εκείνος που έδινε τα σήματα στη θέση των υποψήφιων. 

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους αφορούν, κατά περίπτωση, τα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση απάτης, της πλαστογραφίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της δωροδοκίας.

Πώς ξετυλίχτηκε το κουβάρι της υπόθεσης

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, για τη δράση οργανωμένου κυκλώματος, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και εκπαιδευτές οδήγησης, οι οποίοι έναντι χρηματικού ποσού, που κυμαινόταν από 1.000 έως 2.500 ευρώ περίπου, προέβαιναν στην έκδοση πιστοποιητικών επιτυχίας των υποψηφίων στις θεωρητικές εξετάσεις (σήματα), αλλά και στην έκδοση των αδειών ικανότητας οδήγησης.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών, λόγω της ιδιότητάς τους συμμετείχαν ως εξεταστές στη διαδικασία θεωρητικής εξέτασης των υποψηφίων (σήματα). Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές των σχολών οδήγησης, προσέγγιζαν είτε οι ίδιοι είτε μέσω τρίτων, υποψηφίους που δεν μπορούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις για διάφορους λόγους, όπως άτομα με δυσλεξία, άτομα που δεν είχαν γραμματικές γνώσεις, αλλοδαποί κ.ά., και έναντι χρηματικού ανταλλάγματος που κυμαινόταν από 1.000 έως 2.500 ευρώ περίπου, κατά μέσο όρο, κατάφερναν να επεμβαίνουν στο σύστημα των εξετάσεων και να πετυχαίνουν την έκδοση βεβαίωσης επιτυχίας των υποψηφίων στα σήματα και στην εν συνεχεία έκδοση των αδειών οδήγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις αστυνομικές έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Οι κατηγορούμενοι

Αύριο οι 14 θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews ενδεχομένως μέσα στην ημέρα γίνουν επιπλέον προσαγωγές.  

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. το κύκλωμα είχε αποκομίσει από τη δράση του οικονομικά οφέλη 120χιλιάδες ευρώ, ενώ έχουν σχηματιστεί ακόμη 19 δικογραφίες. Οι 17 αφορούν σε υποψήφιους και οι 2 σε άτομα που δρούσαν ως διαμεσολαβητές.

Αμείλικτη η Περιφέρεια για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών που εμπλέκονται στο κύκλωμα

Την ίδια ώρα πολύ σκληρές αποφάσεις για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που εμπλέκονται στην υπόθεση της έκδοσης παράνομων διπλωμάτων οδήγησης, ύστερα από χρηματισμό, προανήγγειλε, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες αποφάσεις σε διοικητικό επίπεδο –που αναμένεται να οδηγήσουν σε πλήρη αναδιοργάνωση την υπηρεσία- θα προκύψουν αφού η Περιφερειακή Ενότητα λάβει γνώση της δικογραφίας και ύστερα από την ΕΔΕ, που θα διαταχθεί για να προκύψουν με ακρίβεια οι υπηρεσιακές ευθύνες των υπαλλήλων.

 Με αφορμή τις σημερινές συλλήψεις όχι μόνο υπαλλήλων, αλλά και δασκάλων οδήγησης, ο κ. Κουκιαδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν έχουμε τη δικογραφία στα χέρια μας θα πάρουμε αποφάσεις. Και οι αποφάσεις θα είναι πολύ σκληρές.

Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους πολίτες και τη διαφάνεια, γιατί εδώ δεν είναι μόνο ότι κάποιοι πληρώνουν για να πάρουν ένα δίπλωμα, αλλά έχουμε και οδηγούς που είναι δημόσιος κίνδυνος.

Ο πολίτης που πληρώνει για να πάρει δίπλωμα δεν είναι και ο ίδιος καθαρός.

Δεν έχουμε ένα πολίτη θύμα εκμετάλλευσης, αλλά έχουμε ένα πολίτη που αγοράζει το δίπλωμά του και άρα είναι επικίνδυνος.

Πολύ πιο επικίνδυνος είναι ο υπηρεσιακός (υπάλληλος) και άθλιος ο δάσκαλος (οδήγησης)».

Ο κ. Κουκιαδάκης υπενθύμισε παράλληλα ότι η αστυνομική έρευνα στην υπηρεσία προκλήθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, ύστερα από σχετική καταγγελία που είχε φτάσει στην Περιφέρεια.

«Εμείς αυτό που ζητήσαμε ήταν η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, να είναι απόλυτο αυτό που θα γίνει και δώσαμε κάθε δυνατή βοήθεια στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές» πρόσθεσε ο κ. Κουκιαδάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς κατηγορίες σε βάρος των υπαλλήλων, αλλά επικαλούμενος την ενημέρωση από την Αστυνομία, τις χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρές, «δυστυχώς για την υπηρεσία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουκιαδάκης ανέφερε τέλος ότι η Περιφέρεια Κρήτης, θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στην εκδίκαση της υπόθεσης, όταν αυτή φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook