Το χάσμα που τους χωρίζει ως προς την διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη προσπάθησαν να αμβλύνουν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Παρίσι, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων ετών.

O Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να περιορίζεται στη δήλωση πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι «σοβαρή».

Πάντως, πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες είναι αποφασισμένοι να κάνουν βήματα που θα ενισχύσουν το κοινό νόμισμα.

«Θα μιλήσουμε για το πολιτικό μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σημείωσε η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

«Υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και πιστεύω ότι συμφωνούμε σε αυτό. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά, οι αγορές προσβλέπουν σε αυτό, και μια Ευρώπη όπου οι χώρες βοηθούν η μια την άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν μια στενότερη νομισματική ένωση.

«Θέλουμε και οι δύο να βαθύνουμε την οικονομική, νομισματική και στο μέλλον και την πολιτική ένωση, ώστε να επιτύχουμε ενοποίηση και αλληλεγγύη» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση και όσο το δυνατόν περισσότερη αλληλεγγύη.

Σε κάθε περίπτωση μετά και την συνάντηση αυτή χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις που εκφράζουν Γερμανία, Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναφορικά με τις αποφάσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα καταδεικνύουν τη χαοτική διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους και κυρίως την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να συναινέσουν σε μια συμβιβαστική λύση έστω την ύστατη ώρα και τη στιγμή που σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών της Ευρωζώνης έχει μπει πια σε μηχανισμό διάσωσης, ήτοι σε τροχιά βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook