«Υπερβολικά σκληρούς» χαρακτήρισε τους όρους προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ελλάδα.

«Η επιθυμία για δημοσιονομική πειθαρχία ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ανάγκασαν τη χώρα να σφίγγει συνεχώς όλο και περισσότερο το ζωνάρι. Συναισθηματικά μπορώ να το καταλάβω αυτό, αλλά από οικονομικής απόψεως είναι λάθος.»

» Όταν σ’ ένα πλοίο αφαιρείς συνεχώς αέρα από τα πανιά του, κάποια στιγμή θα ακινητοποιηθεί. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα και το βλέπουμε τώρα και στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν στις πληττόμενες χώρες κάπως περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων» επισήμανε ο Νταλάρα.

Μάλιστα, υπολογίζει ότι η επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 20 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με τα ποσά, τα οποία ήδη επενδύθηκαν, «αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά».

Αυτό όμως, σπεύδει να προσθέσει, «δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους. Αντιθέτως, όσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητος πιο εντατικός ρυθμός».

Ο κ. Νταλάρα τάχθηκε και υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους στο πλαίσιο μια ισχυρότερης δημοσιονομικής ένωσης της Ευρώπης.

«Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα της Ευρώπης: για όλους μαζί τα χρέη είναι βιώσιμα, για τα μεμονωμένα κράτη όμως είναι ασήκωτο βάρος. Γι’ αυτό πολλοί από μας επιχειρηματολογούν υπέρ μιας κοινοτικοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής» δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Νταλάρα, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ως την πιο κρίσιμη ενδεχομένως στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook