Μία στις δέκα επιχειρήσεις δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2011, η προθεσμία για τις οποίες έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις έληξε στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να καθυστερήσουν την καταβολή του φόρου, φαινόμενο ενδεικτικό της αδυναμίας πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις λόγω της εντεινόμενης κρίσης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, σε περίπου 225.000 επιχειρήσεις, πάνω από 20.000 δεν δήλωσαν τα κέρδη τους, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Απ' αυτές τις 20.000 επιχειρήσεις, οι 6.000 περίπου είναι Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. 

Οι επιχειρηματίες που δεν υπέβαλαν δηλώσεις καλούνται να τις υποβάλουν εκπρόθεσμα μέσα σε προθεσμία 10 ημερών με πρόστιμο 1% επί του φόρου και χάνοντας τη δυνατότητα της καταβολής του φόρου σε δόσεις.

Ήδη, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει τα τηλεφωνήματα, προκειμένου οι επιχειρηματίες να προσέλθουν στην Εφορία.

Παράλληλα, και η υποβολή των δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα γίνεται με αργούς ρυθμούς, καθώς μέχρι σήμερα έχει καταθέσει δήλωση περίπου ένας στους τρεις υπόχρεους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε δεχθεί 1.580.000 δηλώσεις, εκ των οποίων οι 1,3 εκατ. έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Συνολικά, όπως αναφέρει το in.gr, οι δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν φέτος θα ξεπεράσουν τα 5,5 εκατομμύρια.

Οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγουν στις 2 Ιουλίου για τις χειρόγραφες δηλώσεις και στις 16 Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές.