Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η μετανάστευση Ελλήνων και Ισπανών προς τη Γερμανία, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύεται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναζήτησαν εργασία περίπου 15.000 Έλληνες και 13.000 Ισπανοί.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η τάση θα διατηρηθεί όσο διαρκεί η οικονομική κρίση σε αυτές τις χώρες και βεβαίως όσο η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει σε σχετικά καλό επίπεδο.
Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, οι μετανάστες από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία παραμένουν πολύ περισσότεροι, επισημαίνεται στην έκθεση. Αντίστοιχα, έχει μειωθεί αισθητά η μετανάστευση προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, στις οποίες, επιπλέον, η ανεργία μεταξύ των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.

ΟΟΣΑ: Αύξηση της μετανάστευσης και το 2011

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η μόνιμη μετανάστευση προς τις χώρες του ΟΟΣΑ περιορίστηκε κατά 2,5% το 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ωστόσο το 2011 σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού.
Συγκεκριμένα, περισσότερους μετανάστες δέχτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ με εξαίρεση την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας σχετίζονται άμεσα, σύμφωνα με τον γ.γ. του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η κρίση στην αγορά εργασίας εκθέτει περισσότερους μετανάστες στον κίνδυνο της περιθωριοποίησης σημειώνοντας ότι από το 2008 έως το 2011 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων μεταναστών χωρίς δουλειά και εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook