Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Αντώνης Βιτωράκης για την αιματοβαμμένη επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου 2007 στα Ζωνιανά που είχε ως αποτέλεσμα το βαρύτατο τραυματισμό του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη και τον ελαφρύ δύο συναδέλφων του.

Στο εδώλιο θα καθίσουν οι τρεις επικεφαλής της μοιραίας επιχείρησης με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. “Ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθουμε την αλήθεια. Τι έγινε εκείνη την ημέρα. Για μας πρόκειται για δολοφονική αμέλεια”, δήλωσε στην εφημερίδα “Πατρίδα” ο δικηγόρος της πλευράς Λαζαρίδη, Γιώργος Κομισόπουλος. Πρόκειται ουσιαστικά για τους τρεις αξιωματικούς στους οποίους επέρριπτε ευθύνες η ΕΔΕ που είχε διενεργηθεί τότε με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο πρώην αξιωματικός ενήργησε με βεβιασμένο και ερασιτεχνικό τρόπο στον σχεδιασμό και την οργάνωση της επιχείρησης, παραβλέποντας μάλιστα εισήγηση έμπειρου αξιωματικού, πολύ καλού γνώστη της περιοχής, αφού επί χρόνια υπηρετούσε πέριξ του Μυλοποτάμου. Στην εισήγηση του συνιστούσε ότι η αποστολή, όπως είχε σχεδιαστεί, οδηγείται σε αιματοχυσία και επισήμανε τις αδυναμίες της.

Ακόμα αναφέρεται ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε χωρίς να προβλεφθεί κάλυψη της αστυνομικής ομάδας των 49 αστυνομικών στα επίκαιρα σημεία της επιχειρούσας περιοχής ούτε από ξηράς ούτε από αέρος, ότι δεν χρησιμοποίησε ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς μεταξύ των μελών της επιχειρησιακής δύναμης, ενώ του καταλογίζεται ερασιτεχνισμός και σε σχέση με την καθορισθείσα ώρα της επιχείρησης που έπρεπε να γίνει με το πρώτο φως της ημέρας και όχι στις 10.30 το πρωί, όπως εξάλλου του είχαν εισηγηθεί οι δύο επικεφαλής της επιχείρησης.

Επίσης σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει δεν προέβλεπε συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης, ενώ δεν προέβλεπε σχέδιο επικοινωνιών και ενδοεπικοινωνίας της διατεθείσας αστυνομικής δύναμης, αναθέτοντας διακριτούς ρόλους στον καθένα από τους χρήστες των διατιθέμενων μέσων επικοινωνίας ώστε να είναι σαφές από ποιον θα εκπορεύονται οι δια ασυρμάτου ή δια ζώσης εντολές και πληροφορίες κατά την επιχείρηση.