Πρόβλημα συντονισμού που επιφέρει «αρρυθμίες» στο σύστημα ελέγχου των τροφίμων στη χώρα μας, υπό τον κίνδυνο επιβολής μέτρων εις βάρος των υλικών για τρόφιμα, παραδέχεται ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Αηδόνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονα προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με προβλήματα στο σύστημα ελέγχου των τροφίμων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αηδόνης οι αρμοδιότητες διασπώνται καταρχήν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο κομμάτι των ελέγχων εμπλέκεται και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ, με τις διευθύνσεις του και τις περιφερειακές του υπηρεσίες. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Υπουργείο Υγείας με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΦ και φυσικά ο ΕΦΕΤ τώρα, όπως επίσης το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και οι Περιφέρειες της χώρας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κτηνιατρικής, Αγροτικής κ.λπ. Ανάπτυξης Υγείας και Εμπορίου.
«Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σήμερα εκείνο το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και είναι μεγάλο είναι το πρόβλημα του συντονισμού. Γιατί; Ας δούμε μερικά παραδείγματα που νομίζω ότι είναι άξια αναφοράς, παραδείγματος χάρη τη διάθεση των κατεψυγμένων αλιευμάτων.
Έχουν εκδοθεί δύο έγγραφα από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα τρία από τον ΕΦΕΤ.
Τα έγγραφα μεταξύ των δυο κεντρικών αρμοδίων Αρχών παρουσιάζουν αντίθετες προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να έρχεται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων και να ζητά κοινή σύσκεψη, για να υπάρχει μία ενιαία νομοθετική και ελεγκτική ρύθμιση. 
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έρχονται οι φορείς και διαπιστώνουν από μόνοι τους το μέγεθος της αδυναμίας που σήμερα έχει η λειτουργία του κράτους. Και υπάρχει και μια σειρά άλλα παραδείγματα. Θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά βέβαια αυτήν την καταγγελία, για να υπάρχει», ανέφερε ο κ. Αηδόνης δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, για να συμπληρώσει: «Η Γενική Διεύθυνση Υγείας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης SANGO έχει μιλήσει για κίνδυνο επιβολής μέτρων εις βάρος των υλικών τροφίμων.
Αυτό, λοιπόν, δεν μπορούμε να το αγνοούμε και γι’ αυτό έχουμε κινήσει τη διαδικασία να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα και είναι αλήθεια ότι σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα Υπουργεία, για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το θέμα που εδώ και τώρα απαιτεί λύση. Ήδη έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές, την άλλη εβδομάδα συνεδριάζουν με σαφείς οδηγίες, μέσα σε ένα μήνα περίπου να τελειώσουν τα πορίσματά τους, για να μπορέσουμε αμέσως μετά να μπούμε στη διαδικασία της διαβούλευσης και αυτό να αποτελέσει στο τέλος νομοθετική πράξη».
«Αν υπάρχει ένα νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε την παραγωγή μας, την παραγωγική διαδικασία, είναι αυτό ακριβώς, το ποιοτικό τρόφιμο. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να υπάρχει η οποιαδήποτε παρατήρηση ή η οποιαδήποτε κίτρινη κάρτα –αν μπορώ να πω σκωπτικά- περί του θέματος, περί μη ασφαλών τροφίμων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook