Διαβεβαιώσεις για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς καυσίμων έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Γ. Κωστόπουλος, στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, εν όψει της επιβολής εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από 1η Ιουλίου.

Όπως είπε, αντίστοιχα προβλήματα που ανέκυψαν πέρυσι με τα γεγονότα στη Β. Αφρική αντιμετωπίσθηκαν, ενώ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο όμιλος έχει αντικαταστήσει τις εισαγωγές από το Ιράν με φορτία πετρελαίου από τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, τη Σαουδική Αραβία, την Κασπία και το Ιράκ.

Τόσο ο πρόεδρος του ομίλου Χ. Κομνηνός όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, στάθηκαν ιδιαίτερα στην έναρξη εμπορικής λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας τον Ιούλιο, μετά την εκτεταμένη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό που υπέστη.

Η επένδυση θα επιτρέψει στον όμιλο να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ντίζελ, στο οποίο τόσο η χώρα μας όσο και η ευρύτερη περιοχή είναι ελλειμματική και να αυξήσει τις εξαγωγές. Ο στόχος που έχει τεθεί για τις εξαγωγές είναι να διαμορφωθούν φέτος στο 28% της παραγωγής, από 20% πέρυσι και να φθάσουν το 2015 στο 40%.

Στην εσωτερική αγορά η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς οι όγκοι πωλήσεων έχουν μειωθεί λόγω της κρίσης την τελευταία τριετία κατά 28%, ενώ 2.000 πρατήρια καυσίμων έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.

Παράλληλα, δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι παθογένειες της αγοράς (λαθρεμπόριο, ελλιπείς παραδόσεις, κ.ά.). Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αφήνει, εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ εκφράζει την ελπίδα να συνεχιστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει και τη ΔΕΠΑ, στην οποία ο όμιλος κατέχει το 35% των μετοχών.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook