Ένας μοναχός και ένας γιατρός που δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή, πιστεύεται ότι ευθύνονται για το θάνατο 37 παιδιών σε ένα καθολικό ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τη δεκαετία του 1950, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας.

Η σοκαριστική υπόθεση αποκαλύφθηκε με την έκθεση των αστυνομικών αρχών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην έκθεση των 182 σελίδων, αναφέρονται τα γεγονότα που οδήγησαν σε θάνατο τα 37 αγόρια του ιδρύματος, στην χρονική περίοδο από το 1952 εώς το 1954.

"Τα αγόρια πιθανότατα έπεσαν θύματα εγκληματικής ενέργειας, όντας υπό την επίβλεψη του αδελφού Αντρέας", δήλωσε ο Γιουτζίν Μπάακ, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Ρέρμοντ. Σύμφωνα με την έκθεση των αστυνομικών αρχών, ο μοναχός και ο γιατρός θα μπορούσαν να διωχθούν για φόνο εκ προμελέτης και εξ αμελείας.

Ο αδελφός Αντρέας, που πέθανε το 1996, ήταν υπεύθυνος για τη φαρμακευτική αγωγή των παιδιών στο παράρτημα Γκεράρντους, όπου είχαν φιλοξενηθεί τα 19 από τα 37 αγόρια. Εργαζόταν υπό την επίβλεψη του γιατρού Χους Φερστρέλεν αλλά δεν ήταν εκπαιδευμένος για νοσηλευτής. Σύμφωνα με την έκθεση χορηγούσε κυρίως υψηλές δόσεις μορφίνης και ηρεμιστικών.

Ο γιατρός, που πέθανε το 1982, έκρυψε τα γεγονότα από τους ανωτέρους του, βεβαιώνοντας ότι τα παιδιά πέθαναν από φυσικά αίτια.

Πολλοί μάρτυρες που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας, ανέφεραν ότι το παρατσούκλι του μοναχού ήταν "αδελφός Σύριγγας". Οι ύποπτοι θάνατοι, όπως αναφέρει το in.gr, σταμάτησαν απότομα το 1954, όταν ο αδελφός Αντρέας μετατέθηκε σε άλλο ίδρυμα.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η επισκοπή του Ρέρμοντ είχε ενημερωθεί για τους ύποπτους θανάτους το 1959, αλλά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την τιμωρία του μοναχού.

Οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα τον Ιούνιο του 2011, αφού έλαβαν σχετικές πληροφορίες από την Επιτροπή Ντίτμαν η οποία ερευνά υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στην Ολλανδία.

"Αν ήταν ζωντανοί η εισαγγελία θα προχωρούσε σε έρευνες για την ευθύνη που τους αναλογεί για το θάνατο των 37 παιδιών", είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, διευκρινίζοντας ότι τα εγκλήματα τους έχουν παραγραφεί.