Την οργή και την έντονη αντίδραση του εμπορικού κόσμου της χώρας έχει προκαλέσει η νέα τηλεοπτική και ραδιοφωνική διαφήμιση επιχείρησης που δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των παιχνιδιών και άλλων ειδών για παιδιά.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολές της τόσο στην ίδια την επιχείρηση, όσο και σε κάθε αρμόδιο, κάνει λόγο για \”απαράδεκτή, παραπλανητική και δυσφημιστική διαφήμιση\” και ζητά την άμεση απαγόρευσή της.

Την διακοπή μετάδοσης της διαφήμισης είχε ζητήσει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, με εξώδικη διαμαρτυρία.


Η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Σε επιστολή – καταγγελία της η ΕΣΕΕ αναφέρει τα εξής : \”Με την παρούσα ζητούμε τον έλεγχο νομιμότητας του νέου ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού διαφημιστικού μηνύματος της εταιρείας «JUMBO», με τίτλο «Jumbo που σας χρειάζεται».



Η σχετική διαφήμιση είναι προσβλητική για την εν γένει εμπορική δραστηριότητα, καθώς προβάλλει τον ανεύθυνο, κακόβουλο και συκοφαντικό ισχυρισμό ότι, εκτός από το «Jumbo», οι λοιποί έλληνες έμποροι είναι περίπου «κλέφτες» και εξαπατούν συστηματικά τους καταναλωτές. Προκειμένου λοιπόν οι τελευταίοι να προστατεύσουν τα οικονομικά συμφέροντά τους από την αισχροκέρδεια των υπόλοιπων εμπόρων, ως μόνη λύση έχουν την καταφυγή στα καταστήματα «Jumbo», όπου αγοράζουν «φθηνά».




Περαιτέρω, η συγκεκριμένη διαφήμιση είναι αυταπόδεικτα παραπλανητική για το καταναλωτικό κοινό, καθώς υποβιβάζει το σύνολο της αγοράς σε εκμεταλλευτική και καταχρηστική, ενώ προσβάλλει έμμεσα και όλους τους αρμόδιους κρατικούς θεσμούς εποπτείας της αγοράς, που δείχνουν αδύναμοι να προστατεύσουν το καταναλωτικό κοινό από την λαίλαπα της γενικευμένης «αισχροκέρδειας».




Παράλληλα, το μήνυμα «Jumbo που σας χρειάζεται» αποτελεί παράφραση της κλασσικής ελληνικής φράσης «ξύλο που σας χρειάζεται» (όπως φαίνεται και από το τηλεοπτικό μήνυμα όπου ένα ξύλο οδηγείται προς την οθόνη). Προφανώς ο διαφημιζόμενος δεν έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο να δημιουργεί τεχνηέντως «αγανάκτηση», που με την σειρά της μπορεί να προτρέπει ή να οδηγεί σε πράξεις βίας, ιδιαίτερα τα παιδιά, που στο μυαλό τους η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει ταυτιστεί με την έννοια του παιχνιδιού. Κατά συνέπεια, διακινδυνεύει να γίνει το μήνυμά της ένα πολύ επικίνδυνο και ακατάλληλο «παιχνίδι».




Τέλος, σε αυτή την εποχή της ύφεσης και της έντονης οικονομικής δυσπραγίας, ενέργειες, όπως η συγκεκριμένη διαφημιστική εκστρατεία του «JUMBO», που διασπείρουν ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, επιτείνουν την κρίση και διώχνουν τον κόσμο από τις αγορές, καθώς περνούν το μήνυμα του μηδενισμού και της απάτης, ενώ αυτό είναι το λιγότερο που χρειάζεται το εμπόριο, η αγορά και η χώρα μας γενικότερα.
\”

Ανάλογες επιστολές έχουν σταλεί και προς την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο

Ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης

Νωρίτερα αντίστοιχη ήταν και η έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης ο οποίος, έστειλε την παρακάτω ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ προς Jumbo και κάθε ενδιαφερόμενο.

\”Κύριοι,

Σε τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα της εταιρίας σας, που προβάλλεται ήδη σε τηλεοπτικούς σταθμούς και στο Διαδίκτυο, με θέμα: ‘’Ε ρε jumbo που σας χρειάζεται’’, παρουσιάζονται δύο (2) νεαροί, που ενώ παρήγγειλαν 2 φραπέ κι ένα τοστ, σε υποτιθέμενη καφετέρια, με θέα τον Σαρωνικό, ζητώντας τον λογαριασμό από την σερβιτόρα, αυτή ρίχνοντας μια ματιά στο τραπέζι, λέει ‘’2 φραπέ, ένα τοστ 16 Ευρώ’’. Ο ένας από τους 2 νεαρούς, που έκανε κίνηση να πληρώσει, ακούγοντας το ποσό, σηκώνει από το τραπέζι 2 ποτήρια, λέγοντας ειρωνικά στην σερβιτόρα: ‘’Τα ποτήρια και το πιατάκι τα κρατάμε;’’ Η σερβιτόρα, δήθεν γεμάτη απορία απαντά: ‘’Τι εννοείτε;’’ κι εκείνος ρίχνει το επίμαχο σλόγκαν της καμπάνιας: ‘’Ε ρε jumbo που σας χρειάζεται’’.


Σαφέστατα το διαφημιστικό μήνυμα της εταιρίας σας, εκτός από τους σκοπούς που εξυπηρετεί, εμφανίζει και μάλιστα με άμεσο τρόπο τους επιχειρηματίες του κλάδου μας ως αισχρούς εκμεταλλευτές, τόσο των καταναλωτών, όσο και του Κράτους, διότι η σερβιτόρα ζήτησε χρήματα χωρίς να εμφανίζει απόδειξη.




Διαμαρτυρόμαστε έντονα και για την εικόνα και για το περιεχόμενο του διαφημιστικού σας μηνύματος, που προσβάλλει άμεσα ολόκληρο τον κλάδο των καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, που αριθμεί 121.000 επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν εργασία σε 700.000 οικογένειες, αποτελώντας την ραχοκοκαλιά της Εθνικής μας Οικονομίας και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αφού δημιουργεί απαξιωτικούς συνειρμούς στους τηλεθεατές για την Εστίαση και Διασκέδαση της Χώρας μας.




Επειδή κύριοι εμείς, για τις όποιες παρατυπίες, λογοδοτούμε στους αρμόδιους φορείς του Κράτους κι επειδή τα εκατομμύρια των πελατών μας, δε χρειάζονται ‘’Ρομπέν των Δασών’’ να μας ‘’ξυλοφορτώσει’’, αρκεστείτε να διαφημίζετε τα ασφαλή για τα παιδάκια και τη Δημόσια υγεία πάμφθηνα προϊόντα σας, χρησιμοποιώντας θεμιτές ή αθέμιτες μεθόδους, που αφορούν το δικό σας κλάδο, μη εμπλέκοντας άλλους.




Σας καλούμε να αποσύρετε αμέσως το παραπάνω προσβλητικό διαφημιστικό μήνυμα της εταιρίας σας και σας δηλώνουμε πως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας, για την προστασία ολόκληρου του κλάδου.
\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook