«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να ζουν στο 19ο αιώνα» δήλωσε ο ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανοφ, που εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν να είναι … μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κριτήρια και αρχές.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ιβανόφ, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εγκαινίων της ετήσιας συνόδου του Crans Montana Forum στο Μπακού, όπου παραβρίσκεται.

«Το μέλλον μας παρεμποδίζεται από μια παράλογη διαμάχη» συνέχισε ο πρόεδρος των Σκοπίων, αναφερόμενος στη διαφορά με την Ελλάδα για την ονομασία. «Μιλάω τη «μακεδονική» γλώσσα, προέρχομαι από μια χώρα που ονομάζεται «Μακεδονία», μια χώρα που ήταν, είναι και θα παραμείνει «Μακεδονία» και δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο» τόνισε σε αυστηρό ύφος ο Ιβανοφ, παρουσία νυν και πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, δήλωσε πως η χώρα του βοηθάει την οικονομία της … Ελλάδας, χωρίς να εξηγήσει με ποιον τρόπο, κατηγορώντας ωστόσο τους Έλληνες πολιτικούς πως αρνούνται να τους αναγνωρίσουν ως «Μακεδόνες». «Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να ζουν στις κατηγορίες του 19ου αιώνα, όπου μπορούσε κάποιος να αρνηθεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, που μόνο ο ίδιος μπορεί να ορίσει».

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα «Εl Pais» o υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποφσκι, δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει καμία εδαφική αξίωση έναντι των γειτόνων της, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις φοβίες της Ελλάδας. Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, ο ίδιος επεσήμανε πως είναι αποτέλεσμα της γλώσσας και του πολιτισμού και μόνο ο λαός της χώρας του μπορεί να αποφασίσει για αυτό. «Η ονομασία δεν μπορεί να μας επιβληθεί από έξω και από την Ελλάδα» τόνισε με νόημα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook