Ένας Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, ο Ρέιμοντ Μόουμπι (1922-1990), πουλούσε πληροφορίες στη μυστική αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας τη δεκαετία του 1960, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ρέιμοντ Μόουμπι ήταν «ο μοναδικός συντηρητικός βουλευτής της Βρετανίας που συνεργάστηκε με την StB», ανέφερε ο Ράντεκ Σόβανεκ, που είναι ειδικός στην ιστορία του 20ού αιώνα. Εκτός από τον Μόουμπι, με την StB συνεργάζονταν και δύο βουλευτές του Εργατικού κόμματος.

Σύμφωνα με τον Σόβανεκ, ο Μόουμπι συνεργαζόταν με την StB την περίοδο 1960-71 αλλά δεν παρείχε απόρρητες πληροφορίες, μόνο «κουτσομπολιά» για τους συναδέλφους του στο Συντηρητικό Κόμμα. «Η StB μπορούσε έτσι να χρησιμοποιήσει τα αδύνατα σημεία κάποιων πολιτικών», εξήγησε.

Ο Σόβανεκ υποστήριξε ότι ήταν δεκάδες οι Δυτικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι που διατηρούσαν σχέσεις με Τσεχοσλοβάκους «διπλωμάτες», δηλαδή με μέλη της StB. Όμως ο αριθμός των πραγματικών «πρακτόρων» που παρείχαν στην Πράγα απόρρητες πληροφορίες δεν ξεπέρασε τους δέκα καθ\’ όλη την περίοδο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης της χώρας (1948-89).

Ο φάκελος του Μόουμπι περιλαμβάνεται στα αρχεία της Πράγας και αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες. Ο Σόβανεκ είπε ότι δεν αποκλείεται η «συνεργασία» του Βρετανού βουλευτή να γινόταν υπό τον έλεγχο της βρετανικής αντικατασκοπείας. «Στο φάκελό του υπάρχει μια αναφορά ότι τον προσέγγισε η MI5 και τον προειδοποίησε να μην έχει επαφές με έναν Τσεχοσλοβάκο διπλωμάτη», είπε.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook