Με μνημόνια συμφωνίας, που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένους όρους, θα είναι δυνατή η άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Με μνημόνιο συμφωνίας θα συνοδεύεται επίσης και η αξιοποίηση των «ευέλικτων» δυνατοτήτων του ESM και του ΕFSF για την σταθεροποίηση των αγορών κρατών μελών που τηρούν τις συστάσεις και τα χρονοδιαγράμματα, ανάμεσα στις οποίες είναι και η αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς.

Οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν επίσης στη θέσπιση ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, στον οποίο θα συμμετέχει και η ΕΚΤ. Η Κομισιόν θα υποβάλει σχετικά προτάσεις, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται «να μελετήσει κατεπειγόντως μέχρι το τέλος του 2012», όπως σημειώνουν στη δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η άμεση τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση θα μπορεί να γίνει από τον ESM «αφού θεσπιστεί ενιαίος εποπτικός μηχανισμός». «Είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους» τονίζει η δήλωση της Συνόδου.

Οι «27» καλούν επίσης σε ταχεία σύναψη του μνημονίου με την Ισπανία. Η στήριξη, που θα αξιοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, θα δοθεί αρχικά από τον EFSF και έπειτα από τον ESM, όταν ο δεύτερος τεθεί σε ισχύ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook