Δύο ιατρικά ραντεβού που δεν χωρούν αναβολή αναμένεται να «σπάσουν» το βαρύ πολιτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά τις επόμενες ημέρες.

Ο διευθυντής της Β’ Οφθαλμολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν», καθηγητής Πάνος Θεοδοσιάδης, ο οποίος χειρούργησε τον πρωθυπουργό το προπερασμένο Σάββατο, τον έχει ενημερώσει ότι ο πλήρης ιατρικός επανέλεγχος του ματιού περιλαμβάνει ένα υπερηχογράφημα και μια βυθοσκοπική εξέταση.

Όπως του είχε εξηγήσει άλλωστε πριν ακόμη τον υποβάλλει στην επέμβαση ποια μετεγχειρητικά συμπτώματα θα ήταν… αναγκασμένος να υπομείνει ως ασθενής. Έτσι, το ελαφρύ οίδημα στο μάτι, οι μικρές ενοχλήσεις και η θολή όραση «καλύφθηκαν» καλά πίσω από τον αναγκαίο και για την προστασία από τις λοιμώξεις επίδεσμο που φοράει συνεχώς αλλά παράλληλα δυσκόλεψαν αρκετά την καθημερινότητα του κ. Σαμαρά. Τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά και εκλείπουν σε διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αποθεραπείας ο υπερηχογραφικός έλεγχος γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο από την επέμβαση και επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει συγκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς υποβλήθηκε σε μια δύσκολη –όπως την προσδιόρισε και ο ίδιος ο γιατρός του- επέμβαση, στη διάρκεια της οποίας αποκαταστάθηκαν 11 ρωγμές του ανώτερου αμφιβληστροειδούς χιτώνα του δεξιού του ματιού, ο υπέρηχος θα δώσει την πρώτη αλλά πολύ σημαντική για την πορεία της αποκατάστασης εικόνα του ματιού.

Η εξέταση, όμως, που θα δώσει την συνολική εικόνα είναι η βυθοσκόπηση, η οποία προγραμματίστηκε για το τέλος Ιουλίου (περίπου πέντε εβδομάδες μετά το χειρουργείο). Η βυθοσκόπηση θα δείξει την έκβαση της επέμβασης, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αφορά το αν απορροφήθηκε το αέριο που έχει χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση. Αυτό το αέριο αντικαθιστά το υαλοειδές υγρό του ματιού και πιέζει τον αμφιβληστροειδή από μέσα προς τα έξω –γι’ αυτό άλλωστε μία από τις βασικές οδηγίες του γιατρού προς τον ασθενή ήταν να κρατά το κεφάλι του σε ορισμένη θέση για το πρώτο 10ήμερο ώστε να βοηθά στην ομαλή απορρόφηση του αερίου. Στο αέριο αυτό «χρεώνεται» και η απαγόρευση των αεροπορικών ταξιδιών για τον κ. Σαμαρά.

Με την εξέταση της βυθοσκόπησης ο γιατρός θα δει ότι -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το αέριο έχει απορροφηθεί κι έχει αντικατασταθεί από το υαλοειδές υγρό, εξέλιξη που σημαίνει ότι το μάτι έχει επανέλθει πλήρως στην προηγούμενη κατάσταση. Άλλωστε, αυτό θα αποτυπώνεται μέρα με την ημέρα και στην όραση του κ. Σαμαρά – η όραση είναι θολή αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά βελτιώνεται καθώς το αέριο απορροφάται. Από το αποτέλεσμα της βυθοσκόπησης θα κριθεί λοιπόν εάν και πότε θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να ταξιδέψει με αεροπλάνο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook