Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ιαπωνία, μετά τον σεισμό μεγέθους 8,9 Ρίχτερ αλλά και το τσουνάμι που ξεπερνάει τα 10 μέτρα σε ύψος, έχει ήδη πλήξει ακτές της Ιαπωνίας και απειλεί πολλές περιοχές στον Ειρηνικό.

Είναι ο ισχυρότερος σεισμός στην ιστορία από το 1900.

Το τσουνάμι, ύψους 10 μέτρων, έπληξε ήδη τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Όπως μεταδίδουν οι New York Times, τουλάχιστον 30 είναι οι τραυματίες στο Τόκιο και το Οσάκι, όπως αρχικά ανέφερε το πρακτορείο Kyodo. Σύμφωνα με το Sky News, εκατομμύρια σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες". Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

Όλες οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί

Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 βαθμών που έπληξε την βόρειο-ανατολική χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο.

Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

Συναγερμός σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό

Την ίδια ώρα, συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός του Καναδά και των ηπειρωτικών ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η προειδοποίηση περιλαμβάνει και το Μεξικό, καθώς και χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό.

Οι αρχές των Φιλιππίνων κάλεσαν σήμερα χιλιάδες κατοίκους που βρίσκονται κοντά στην ανατολική ακτή της χώρας να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι έπειτα από το σεισμό των 8.9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το πρώτο κύμα από το τσουνάμι αναμένεται να πλήξει την ανατολική ακτή μεταξύ 5 μμ και 7 μμ.

Ο συναγερμός για τσουνάμι αφορά 19 επαρχίες κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων.

Όπως είπε ο Ρενάτο Σόλιντουμ, διευθυντής του Ινστιτούτου, αναμένεται ότι το τσουνάμι θα έχει ύψος ένα μέτρο.

Η Διοίκηση της Ακτοφυλακής της Ταϊβάν ξεκίνησε ήδη να απομακρύνει κάποιους κατοίκους από την ανατολική ακτή της νήσου, αλλά δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κατοίκων που απομακρύνθηκαν.

Κύματα ύψους ενός μέτρου ήδη έπληξαν τις Νήσους Κουρίλες απ΄όπου έχουν απομακρυνθεί 11.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στη Σαχαλίν.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα επόμενα κύματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ύψος.

Οι αρχές προειδοποίησαν τα πλοία να απομακρυνθούν από τα λιμάνια.

Οι αρχές της Χαβάης διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, ενώ οι κάτοικοι στις Νήσους Μαριάννες, σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.