Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Ισλανδίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Βασικοί υποψήφιοι ο νυν πρόεδρος, ο οποίος ασκεί καθήκοντα εδώ και 16 χρόνια και μια 37χρονη δημοσιογράφος, η οποία μάλιστα γέννησε πριν από λίγες ημέρες το τρίτο της παιδί.

Εάν κερδίσει η Θόρα Αρνορσντότιρ, η χώρα θα έχει γυναικείο δίδυμο: πρόεδρος και πρωθυπουργός. Μάλιστα η πρωθυπουργός, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ είναι η πρώτη δηλωμένη ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός στον κόσμο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην 37χρονη με 49%, έναντι 37,5% για τον 69χρονο Γκρίμσον. Η υποψηφιότητα του τελευταίου εξελίχθηκε σε «θρίλερ», καθώς ο ίδιος δεν άνοιγε έγκαιρα τα χαρτιά του.

Πολλοί μάλιστα έχουν στραφεί στην 37χρονη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος, αλλά και για το γεγονός ότι δεν αποσύρεται από την προεδρία μετά από 16 χρόνια.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι έχει την υποστήριξη των πολιτών για αυτό και αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Σε εποχές σαν αυτή που ζούμε, η εμπειρία είναι απαραίτητη» τόνισε.

Στη χώρα πάντως υπάρχει παράδοση ηγετών που έμειναν πολλά χρόνια στην προεδρία: πριν από τον νυν πρόεδρο, η Βίγκντις Φιμπογκατότιρ διατέλεσε πρόεδρος για 16 χρόνια, από το 1980 έως το 1996, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook