Με βασικό αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ανακοπούν οι αυξητικές τάσεις της ανεργίας και της ύφεσης, θα σταθεί απέναντι στους εκπροσώπους της Τρόικας, την επόμενη εβδομάδα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο αφήνουν ελπίδες και στην Αθήνα για ένα πιο διαλλακτικό πεδίο διαπραγμάτευσης. Μάλιστα η αποστροφή της απάντησης Γιούνκερ, στην συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, σχετικά με το κατά πόσον – υπό όρους – θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την Ελλάδα η «ιταλο-ισπανική» συμφωνία για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, (δείτε εδώ ), δημιουργεί μια σχετική αισιοδοξία πως γενικότερα είναι εφικτή μια βελτίωση των όρων του ελληνικού προγράμματος, όσον αφορά στην επιμήκυνση του προγράμματος, στη μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι αν ισχύσουν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου που προβλέπουν ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να απευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των κρατών.

Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. Εξ’αυτών μάλιστα έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 25 δισ. και έχει υπολογισθεί να δοθεί το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αυτά τα κεφάλαια όμως βαρύνουν το δημόσιο χρέος το οποίο θα εκτιναχθεί στο 160% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση όμως που η «ιταλοισπανική λύση» της Συνόδου Κορυφής ισχύσει και για την Ελλάδα τότε αυτά τα 50 δισεκατομμύρια δεν θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος και αυτομάτως θα πέσει στο 135% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ επιστρέφουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη στην Αθήνα, μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια, για να πάρουν μια πρώτη «γεύση» από τη νέα κυβέρνηση.

Οι επικεφαλής της Τρόικας δεν θα μείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν έναν ενδελεχή έλεγχο σε κάθε ένα από τα υπουργεία, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πρόοδος σε κάθε μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Επί του θέματος πληθαίνουν οι αναφορές πως η κυβέρνηση, με την επίσκεψη της τρόικας, θα παρουσιάσει ένα μεγάλο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων ή και κατάργησης φορέων του δημοσίου. Κάτι που αναμφισβήτητα θα είναι «χαρτί» στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να έχει την πρόθεση να πραγματοποιήσει αυτά τα βήματα ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να πείσει και τους πλέον δύσπιστους εταίρους μας.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, φρόντισε ήδη να δώσει το «στίγμα» της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς, με την επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, την οποία διαβίβασε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλες, ο κ. Σαμαράς εκφράζει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δεύτερη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξουν «τροποποιήσεις» στην πολιτική που υπαγορεύουν τα Μνημόνια, προκειμένου αφενός να μπορέσει η Ελλάδα να την εφαρμόσει και αφετέρου, να φέρουν αποτέλεσμα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook