Το ζήτημα της ένταξης της χώρας μας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε χάρη στην επιμονή κυρίως του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, αναμένεται να θέσει στις συναντήσεις που θα έχει με την τρόικα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αξιώνοντας ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται συγκρατημένοι και κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Οι ίδιες πηγές όμως αναφέρουν ότι κατά τον κ. Στουρνάρα η διαπραγμάτευση αυτή, όπως και όλες οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, «είναι θέμα επιχειρημάτων και τεκμηριωμένων προτάσεων».

Για τη χώρα μας η ένταξη στη συμφωνία των Βρυξελλών σημαίνει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Έτσι, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα, διευκολύνοντας την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020.

Όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί κλειδί για την έκβαση των διεκδικήσεων και την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για την αξιοποίηση στελεχών της, μαζί με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε θέσεις γενικών γραμματέων στα οικονομικά υπουργεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook