Νέα παράταση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, έως τις 16 Ιουλίου, έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι εισπράξεις, που αποκλίνουν από τους στόχους του μνημονίου.

Οι φορολογούμενοι, λόγω της έλλειψης ρευστότητας άλλα και εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, μετέθεσαν την πληρωμή των οφειλών τους, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί έως σήμερα μόλις 800 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 45,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών που «λιμνάζουν» στις εφορίες.

Σύμφωνα με το express, τα χαμηλά πλαφόν που προβλέπονται στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν λειτουργούν αποτρεπτικά για τους φορολογούμενους.

Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που είχαν καταστεί «ληξιπρόθεσμες» μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, ή τα 75.000 ευρώ, εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο για ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 60 χαμηλές μηνιαίες δόσεις χωρίς πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν. Τη ρύθμιση αυτή θα μπορεί να αξιοποιήσει οποιοσδήποτε φορολογούμενος, ανά πάσα στιγμή και ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής του.

Η ρύθμιση αυτή σχεδιάζεται να επεκταθεί και στα χρέη που θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2012 και τα οποία θα οφείλονται από οικονομικά αδύναμους φορολογούμενους.