Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η κυβέρνηση για τις σημαντικές συναντήσεις των αμέσως επόμενων ημερών, συναντήσεις στις οποίες εν πολλοίς θα τεθούν οι βάσεις για την οικονομική πορεία της χώρας, για τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθεί η χώρα το Μνημόνιο και εν τέλει για να επωφεληθεί η Ελλάδα, στο μέτρο του δυνατού, τις σημαντικές αλλαγές που προέκυψαν στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ενδεικτική των προσδοκιών της κυβέρνησης είναι και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος. Μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε πως οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι χρήσιμες και για την χώρα μας. Αλλά για να αποκομίσει οφέλη η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους μας την αξιοπιστία της: «Σε μια μεταγενέστερη φάση, αν προχωρήσουν τα πράγματα, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να επανεξεταστεί και το δικό μας ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, φτάνει στην Αθήνα η Τρόικα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο πρωθυπουργός είχε τις τελευταίες 24 ώρες σειρά συναντήσεων και συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο και κορυφαίους υπουργούς.

Θεωρητικά η Τρόικα θα εξετάσει την πρόοδο των μέτρων και με βάση την έκθεσή της θα αποφασισθεί και η στάση των δανειστών μας. Πάντως με δηλώσεις του στην Καθημερινή ο κ. Γιόργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε ότι η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι του προγράμματος.

Τόνισε ακόμη ότι αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οικία του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του συμβούλου του Πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα.

Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, για θέματα του Υπουργείου, ενώ μέσα στην ημέρα ο Πρωθυπουργός συναντά και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Από αυτές τις συσκέψεις αλλά και από τις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οριστικοποιούν και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook