Ως μια από τις ιστορικότερες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζει η Kυπριακή Κυβέρνηση την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τόνισε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα θα βρίσκεται για έξι μήνες στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ μια επιτυχημένη προεδρία θα αναβαθμίσει το κύρος της όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα.

Σε ερώτηση, κατά πόσο η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης έχει επηρεάσει την κυπριακή προεδρία, σημείωσε ότι ουδείς Ευρωπαίος εταίρος έθεσε παρόμοιο ζήτημα.

Βασικές προκλήσεις της Κυπριακής προεδρίας θα είναι οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 - 2020 και η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούμε να πείσουμε όλους τους θεσμούς, είπε ο κύριος Μαυρογιάννης ότι «πάνω απ' όλα είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές».

Είναι η στιγμή, υπογράμμισε, που η Κύπρος «μπαίνει στα βαθειά νερά» και για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με απόλυτη υπερηφάνια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση της ανάγκης για απτά αποτελέσματα για τον τόπο μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.