Κεφάλαια ύψους 1,515 δις δολαρίων είχαν τοποθετηθεί από τους Έλληνες εφοπλιστές σε αγορές πλοίων από τις αρχές του έτους έως και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking.

Στο διάστημα αυτό αποκτήθηκαν από τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες 79 πλοία από τα οποία 35 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, 26 τάνκερ και 18 πλοία μεταφοράς κοντέινερ.

Ο ελληνικός εφοπλισμός φαίνεται να κινείται όπως και πέρσι συντηρητικά στις τοποθετήσεις των κεφαλαίων του στη ναυτιλία καθώς η ναυλαγορά δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει σαφή εικόνα για τις προοπτικές της. Είναι σημαντικό ότι ο δείκτης στο ξηρό φορτίο αν και ενισχύεται τις τελευταίες μέρες ωστόσο παραμένει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Μάλιστα πρόσφατα στα Ποσειδώνια ο επικεφαλής της Clarkson Research είχε επισημάνει ότι η ναυτιλία διανύει μία δύσκολη περίοδο, ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι αξίες των πλοίων έχουν φθάσει όντως στο κατώτατο σημείο τους.

Οι Κινέζοι, που ανταγωνίζονται τα τελευταία χρόνια την ελληνική ναυτιλία, από τις αρχές του 2012 εμφανίζονται να έχουν αγοράσει 46 πλοία συνολικής αξίας 447 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την Allied Shipbroking στο ίδιο διάστημα τα δέκα πρώτα ναυτιλιακά έθνη αγόρασαν 466 πλοία συνολικής αξίας 5,464 δις δολαρίων. Ελάχιστη είναι η διαφορά σε σχέση με τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς καθώς συνολικά η αξία τους ανήλθε στα 5,476 δις δολάρια γεγονός το οποίο αποτελεί άλλη μία ένδειξη για το φόβο που δημιουργεί η κατάσταση της ναυλαγοράς σε συνδυασμό όμως με την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

(Pireas2day)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook