"Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Χανίων την Τετάρτη 27 Ιουνίου με τη συμμετοχή μελών, διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά ότι η κατάσταση στην Παλαιά μας Πόλη, λόγο και της τουριστικής περιόδου, είναι εντελώς ανεξέλεγκτη."

Με αυτή την επισήμανση ξεκινά σχετική ανακοίνωση του συλλόγου κατοίκων παλιάς πόλης Χανίων, στην οποία αναφέρονται και τα εξής :

"Στο μείζον πρόβλημα της ηχορύπανσης, παρά την προσωρινή δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χανίων από τις 30/04/2012, η οποία απαγορεύει τη χρήση μουσικής εντός και εκτός καταστημάτων μετά τις 23:00 (το αυτονόητο δηλαδή και νομικά θεσμοθετημένο ωράριο της κοινής ησυχίας), το θράσος και η ασυδοσία ορισμένων, ξεπερνάει κάθε όριο.

Το χείριστο παράδειγμα της οδού Σαρπηδώνος, όπου χωρίς καν τα καταστήματα να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες μουσικής, χωρίς να δικαιούνται να έχουν καν ραδιόφωνο ή τηλεόραση, έχουν γεμίσει το δρόμο με εξωτερικά ηχεία τα οποία εκπέμπουνε ηχορύπανση μέχρι πρωίας, της τάξης των 100 db και καταχρώνται κάθε σπιθαμή δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου.

Αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος της παραβατικότητας , της ασυδοσίας και της υποκουλτούρας, έχει μεταδοθεί και επεκτείνεται σαν ιός παντού. Στην Καλεργών, τη Χατζημιχάλη Νταλιάνη, τη Σπλάντζια και σιγά σιγά σε όλη την Παλιά Πόλη. Στην Καλεργών εμφανίστηκαν και υπαίθριοι D.J. οι οποίοι ξεκινάνε το πρόγραμμα μετά τις 23:30.

Και όλ’αυτά εντός Ιστορικού και Παραδοσιακού Οικισμού.

Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση στο ελάχιστο, παρ’ όλο που έχει κοινοποιηθεί στην Δημοτική αστυνομία και στην ΕΛΑΣ.

Με τα λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η χρόνια ανοχή στην παραβατικότητα την έχει καταστήσει ισχυρότερη από το νόμο.

Οι παρενέργειες του φαινομένου γνωστές σε όλους αλλά θα τις επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά.

Αφόρητη ηχορύπανση μέχρι πρωίας εντός οικισμού, ανεξέλεγκτη κατάληψη κάθε σπιθαμής δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου τον οποίο πληρώνουμε όλοι μας για να περπατάμε και όχι για να καταχρώνται και να κερδοσκοπούν κάποιοι εις βάρος μας, ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ και όχι μόνο, από ανήλικους και ενήλικους, παραβατικές συμπεριφορές που αγγίζουν και ξεπερνάνε κάποιες φορές τα όρια της εγκληματικότητας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα βιασμών, εμπρησμών, ξυλοδαρμών και κάθε λογής ορμών όπου σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ γίνονται φορείς εγκληματικών πράξεων.

Και όλ’αυτά, εντός ενός Ιστορικού και Παραδοσιακού Οικισμού, όπου διαμένουν Άνθρωποι. Άνθρωποι που επιζητούν το αυτονόητο από έναν Τέτοιο Οικισμό. Αλλά και επισκέπτες οι οποίοι έρχονται για να απολαύσουν ακριβώς αυτά τα ποιοτικά στοιχεία που θα έπρεπε να προσφέρει ως Ιστορικός και Παραδοσιακός Οικισμός η Παλαιά Πόλη των Χανίων.

Γιατί λοιπόν να επιτρέπουμε σε κάποιους να μαγαρίζουν και να καπηλεύονται την Πολιτιστική μας κληρονομιά;

Γιατί οι κάθε λογής παραβατικές συμπεριφορές να απενοχοποιούνται και τελικά να υπερισχύουν της νομιμότητας;

Αυτό που τελικά συμβαίνει στην Παλιά μας Πόλη είναι ο πλήρης ορισμός της αρχαιοκαπηλίας από ορισμένους.

Επίσης συζητήθηκε το σημαντικό πρόβλημα της κυκλοφορίας και της στάσης των τροχοφόρων, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες και έχει γίνει πολύ εντονότερο με τους καινούριους πεζόδρομους.

Η λύση, να κλείνει η Παλιά Πόλη με αλυσίδες από τις 11:00 ως τις 07:00 δεν εξυπηρετεί καθόλου τους κατοίκους, αλλά έχει σαν μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσει τα καταστήματα και την τροφοδοσία τους. Δεν διαφωνούμε στην ανάγκη τροφοδοσίας των καταστημάτων αλλά μετά λύπης μας, για ακόμα μία φορά, διαπιστώνουμε την πλήρη αδιαφορία του Δήμου για τους κατοίκους, ενώ αντίθετα λαμβάνονται συνεχώς μέτρα για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων. Ούτε καν ερωτηθήκαμε για το θέμα των πεζοδρόμων, ούτε καν αναρωτήθηκε κανείς από τους ιθύνοντες, τι θα γίνει σε περίπτωση ανάγκης ενός ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος, εντός των αλυσοδεμένων πεζοδρόμων. Κανείς δεν σκέφτηκε τον κάτοικο, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί το αυτοκίνητό του για μια έκτακτη ανάγκη και θα χρειαστεί να διανύσει 100, 200 ή και περισσότερα πολλές φορές μέτρα, ανάμεσα από τραπεζοκαθίσματα γεμάτα θαμώνες και πηδώντας αλυσίδες.
Για ακόμα μία φορά ο Σύλλογος διαπιστώνει την πλήρη αδιαφορία του Δήμου για τους κατοίκους.

Ο Σύλλογός μας, μετά από συνεχείς και επίπονες προσπάθειας στα πλαίσια της συνεννόησης, της συνεργασίας και της ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκομένων με την Παλιά Πόλη, διαπιστώνει ότι όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα αλλά συνεχώς αυξάνονται. Προβλήματα τα οποία κάνουν το βίο αβίωτο σε ορισμένες γειτονιές.

Κατόπιν λοιπόν αυτής της εξέλιξης το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αποφάσισε να προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία μέσω της δικαιοσύνης, με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές γειτονιές της Παλιάς μας Πόλης, διεκδικώντας το αυτονόητο για την καθημερινότητά μας, τις ζωές μας, τις περιουσίες μας και την αξιοπρέπειά μας.

Καλούμε λοιπόν, όλους τους κατοίκους της Παλιάς μας Πόλης αλλά και όσους θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή, να έρθουν την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 19:00, στη Δασκαλογιάννη 62, στο Ε’ ΚΑΠΗ."