Από τους «27» της ΕΕ και χωρίς εξαιρέσεις μπαίνει την Κυριακή σε εφαρμογή το εμπάργκο σε εισαγωγή πετρελαιοειδών από το Ιράν, η «κορωνίδα» των διπλωματικών μέτρων των Ευρωπαίων κατά της Τεχεράνης με φόντο το πυρηνικό της πρόγραμμα. Έτοιμη να αντιμετωπίσει την «κακόβουλη», όπως την χαρακτηρίζει, κίνηση των Ευρωπαίων δηλώνει η ιρανική κυβέρνηση, την ικανοποίησή της εκφράζει η Ουάσινγκτον καλώντας την Τεχεράνη σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα.

Οι ευρωπαϊκές κυβενήσεις είχαν αποφασίσει στις 23 Ιανουαρίου να απαγορευτεί άμεσα η σύναψη εμπορικών συμβολαίων για εισαγωγή, αγορά ή μεταφορά ιρανικού αργού ή πετρελαιοειδών. Ωστόσο, όσες χώρες της ΕΕ είχαν ήδη υπογράψει συμφωνίες μπορούσαν να τις υλοποιήσουν μέχρι την 1η Ιουλίου.

Το εμπάργκο ακολουθεί ευρωπαϊκές κυρώσεις -που ξεκινούν από απαγόρευση πωλήσεων ενεργειακού και τεχνολογικού εξοπλισμού προς το Ιράν και φτάνουν μέχρι «λίστα ανεπιθύμητων» αξιωματούχων σε ευρωπαϊκό έδαφος- με στόχο την κλιμάκωση της πίεσης στην Τεχεράνη για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Δύση ανησυχεί πως σκοπός του Ιράν είναι η παραγωγή πυρηνικών όπλων, η ίδια η Τεχεράνη επιμένει πως το πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ενεργειακό χαρακτήρα.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει «σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις και είναι πλήρως προετοιμασμένη να τις διαχειριστεί» ανέφερε την Κυριακή ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Κασεμί.

Μεταξύ άλλων, στο «οπλοστάσιο» του Ιράν είναι και το απόθεμα ξένου συναλλάγματος στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, το οποίο φτάνει σύμφωνα με τον διοικητή της, Μαχμούντ Μπαχμανί, τα 150 δισ. δολάρια σε αξία. «Εφαρμόζουμε προγράμματα για να αντιδράσουμε στις κυρώσεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κακόβουλες πολιτικές» ανέφερε ο Μπαχμανί.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού εμπάργκο. «Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ευρωπαϊκή απαγορεύση εισαγωγών που τίθεται σήμερα σε πλήρη εφαρμογή» ανέφερε την Κυριακή εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

Χαρακτηρίζοντας το εμπάργκο «μία σημαντική επιπλέον δέσμευση των Ευρωπαίων συμμάχων μας για μία ειρηνική επίλυση» του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο Λευκός Οίκος σημείωσε πως η Τεχεράνη «έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ξεκινώντας με συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη».

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook