Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο φαίνεται να κερδίζει, με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους αντιπάλους του, τις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, σύμφωνα με τα exit polls που διεξήχθησαν για λογαριασμό μεξικανικών τηλεοπτικών σταθμών. Με τη νίκη του Νιέτο, το κεντρώο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) επιστρέφει στην εξουσία, έπειτα από 12 χρόνια.

Βάσει των exit polls, ο Νιέτο έχει προβάδισμα 8 με 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αριστερού αντιπάλου του Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

Οι εκλογές αυτές αποτελούν τις μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού για την εκλογή νέου προέδρου, την ανανέωση του Κογκρέσου, την ανάδειξη κυβερνητών σε έξι πολιτείες και δημάρχου της πρωτεύουσας.

Περίπου 79,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες.

Το PRI κυβερνούσε το Μεξικό για επτά δεκαετίες μέχρι που το 2000, ο Βισέντε Φοξ, μάνατζερ και πρόεδρος της Coca Cola Mexico πέτυχε το ακατόρθωτο: Το συντηρητικό Κόμμα της Εθνικής Δράσης (PAN) επικράτησε, βάζοντας τέλος στην 71χρονη κυριαρχία του PRI.

To 2006 τις εκλογές κέρδισε και πάλι το ίδιο κόμμα, αναδεικνύοντας στην προεδρία τον Φελίπε Καλντερόν, «σπρώχνοντας» στην τρίτη θέση το PRI.

Εκείνη η εκλογική μάχη θύμιζε κάτι από εκλογές στη Φλόριντα το 2000. Ο Φελίπε Καλντερόν κέρδισε με λιγότερο από 1% τον κεντροαριστερό υποψήφιο Λόπες Ομπραδόρ. Ακολούθησε μπαράζ ενστάσεων και προσφυγών. Η νίκη του Καλντερόν σφραγίστηκε τελικά στα δικαστήρια.

Αρκετοί στο Μεξικό θεωρούν ότι η επιστροφή του PRI στην εξουσία σημαίνει την επιστροφή της διαφθοράς και του αυταρχισμού ενός «συστήματος» που κυβέρνησε τη χώρα για 71 χρόνια.

Όμως, ο πόλεμος με τους βαρόνους των ναρκωτικών, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, είναι αυτός που κατά τις εκτιμήσεις έστειλε τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του PRI.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook