Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών, με θέμα την καταπολέμηση των τρωκτικών και των κουνουπιών στον Ν. Ηρακλείου.

Η Ένωση με την ανακοίνωση της, η οποία απευθύνεται στο δήμαρχο Ηρακλείου και το Τμήμα Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης, ζητά την λήψη μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δυστυχώς, ο σύλλογός μας αναγκάζεται να επανέλθει στο ακανθώδες θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών και των τρωκτικών στο Νομό Ηρακλείου.
Το ζήτημα των κουνουπιών και των τρωκτικών τείνει να πάρει πολύ επικίνδυνες διαστάσεις. Η αστικοποίηση – συσσώρευση του πληθυσμού σε περιορισμένους χώρους, η έλλειψη κατάλληλων και επαρκών βασικών υποδομών (αποχετευτικό δίκτυο, συλλογή και απομάκρυνση όμβριων υδάτων κ.α.) και η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργούν άριστες συνθήκες διαβίωσης και εστίες πολλαπλασιασμού των κουνουπιών και των τρωκτικών. Και τα δυο αυτά είδη είναι γνωστό, ότι αποτελούν φορείς πολύ επικίνδυνων ασθενειών για την δημόσια υγεία.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, βρέθηκαν τρεις (3) Έλληνες μολυσμένοι με το πλασμόδιο (Plasmodium) της Ελονοσίας, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ ταξιδέψει στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η ασθένεια, είναι παρούσα στο Ελλαδικό χώρο και ο μοναδικός ενδιάμεσος ξενιστής είναι τα κουνούπια, και κυρίως το γένος Anopheles.
(το γένος αυτό των κουνουπιών συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς παντού σε όλη την Ελλάδα). Τα κουνούπια επίσης είναι γνωστό ότι μεταδίδουν, πέρα από την Ελονοσία, τον Κίτρινο πυρετό, τον Δάγκειο πυρετό, τον Ιό του Δυτικού Νείλου κ.α.)

Επίσης από πρόσφατες μελέτες που έγιναν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι το 80% των ποντικιών του Νομού Αττικής είναι προσβεβλημένα από λεπτοσπείρωση.
Ασθένεια πολύ επικίνδυνη, που περιστατικά της αναφέρονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τα τρωκτικά επίσης μεταδίδουν στον άνθρωπο και άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως πανούκλα, χολέρα, τύφος κα.
Όλες αυτές οι παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν σε σεμινάριο που Διοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου και στο οποίο μίλησαν καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, όπως ο διεθνούς φήμης Καθηγητής εντομολογίας Αθανασίου Χρήστος, ο δρ Ηλίας Κιούλος κ.α.

Το σεμινάριο αυτό παρακολούθησαν μέλη του συλλόγου μας, αλλά δυστυχώς κανένα στέλεχος των Δήμων ή της Περιφέρειας, που άπτονται με τα θέματα Δημόσιας Υγείας.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το πρόβλημα των κουνουπιών θα είναι εντονότατο. Η υψηλή βροχόπτωση, το εύκολο πέρασμα στην καλοκαιρία και στις υψηλές θερμοκρασίες, στη δημιουργία σημείων όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, δημιουργούν πολλές εστίες πολλαπλασιασμού των κουνουπιών.

Επομένως πρέπει να κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι νομικές διαδικασίες προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν νωρίτερα, και συνεπώς με καλύτερα αποτελέσματα.

Πρώτη και βασική προϋπόθεση για την ικανοποιητική αντιμετώπιση είναι η έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών.
Ως γνωστό, τα στάσιμα νερά (ξεχασμένες στέρνες, εγκαταλελειμμένοι βόθροι, λακκούβες με νερό στην άκρη του δρόμου, ακόμα και ξεχασμένα ντεπόζιτα στις αυλές των σπιτιών), θεωρούνται οι κατεξοχήν εστίες όπου αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια.

Αρκεί να υπάρχει στάσιμο νερό βάθους 10 εκατοστών για να εκκολαφθούν χιλιάδες κουνούπια. Με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τελευταία χρόνια στην Κρήτη, όπου ο χειμώνας έχει γίνει σχεδόν άνοιξη, κατάλληλη ημερομηνία έναρξης των ψεκασμών είναι οι αρχές Μαρτίου.

Με τη διοικητική αναδιοργάνωση που έχει συντελεστεί στην χώρα (Καλλικράτης), την ευθύνη για τη καταπολέμηση των κουνουπιών την έχουν οι Δήμοι. Δυστυχώς όμως οι Δήμοι, λόγω των πολλών αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει, δεν γνωρίζουν τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα κουνούπια όμως κινούνται ανεξάρτητα από τις διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ακολουθούν το δικό τους βιολογικό κύκλο. Ήδη σε περιοχές του Δήμου Ηρακλείου, όπως στις Μεσαμπελιές, στο Γιόφυρο, στο Ξεροπόταμο το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι εντονότατο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook