Σε αδιέξοδο θα βρεθούν τους επόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς ο «λογαριασμός» της Εφορίας είναι αυξημένος φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 4 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρυσι εισπράχθηκε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, φέτος όμως οι εισπράξεις από την ίδια πηγή προβλέπεται να φθάσουν στα 5,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 δισ. περισσότερα.

Οι επιβαρύνσεις όμως για τα νοικοκυριά δεν εξαντλούνται μόνο στον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, καθώς έπονται και επτά φόροι, τους οποίους καλούνται να πληρώσουν εντός του καλοκαιριού όλοι οι φορολογούμενοι προκειμένου να εκτελεστεί με όσο το δυνατόν μικρότερες αποκλίσεις ο φετινός προϋπολογισμός. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η «βροχή» από τα εκκαθαριστικά και τα ειδοποιητήρια για τους φόρους, ενώ έχουν αρχίσει ήδη και ταχυδρομούνται οι φάκελοι που αφορούν στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009.

Αναλυτικά οι φόροι που θα κληθούν εντός των επόμενων μηνών να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι:

1. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009. Το ΕΤΑΚ 2009 θα σταλεί σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ).

2. Φόρος εισοδήματος 2011. Τα εκκαθαριστικά φέτος θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι λόγοι της αύξησης είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2011 στα 5.000 ευρώ, από 12.000 που ήταν το 2010 και η μείωση του ποσοστού έκπτωσης από όλες τις φοροαπαλλαγές.

3. Τέλος επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος το οποίο όμως θα ανέλθει στα 500 ευρώ, από τα 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στα φυσικά πρόσωπα το τέλος θα βεβαιωθεί μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μπλοκάκι το οποίο είναι ανενεργό, δηλαδή το 2011 δεν είχαν κανένα εισόδημα από αυτό, μπορούν να δηλώσουν διακοπή επαγγέλματος και να γλιτώσουν το τέλος.

4. Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Πρόκειται για το γνωστό «χαράτσι» που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και η βεβαίωση της πρώτης δόσης για το 2012 αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου, με αποτέλεσμα να εξοφληθεί φέτος σε τέσσερις αντί για πέντε δόσεις που είχε θεσπιστεί.

5. Εισφορά Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011. Στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έχει βεβαιωθεί και η έκτακτη εισφορά η οποία κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος, με απαλλαγή των φορολογούμενων με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010. Ο ΦΑΠ 2010 θα σταλεί σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογούμενους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.

7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Για το ΦΑΠ του 2011, η ΓΓΠΣ έχει υπολογίσει ότι εκκαθαριστικά θα σταλούν σταδιακά σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.

8. Εκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Η εισφορά θα βεβαιωθεί μαζί με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009.

Τα σενάρια για τον επιμερισμό

Οσον αφορά πάντως αναλυτικότερα τα σενάρια για το χρονικό επιμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων, στο τραπέζι του υπουργείου βρίσκονται οι εξής εναλλακτικές:

— καθυστέρηση της αποστολής των ειδοποιητηρίων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και 2011. Η αποστολή από τη ΓΓΠΣ μελετάται να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και αφού προηγουμένως γίνουν ορισμένες τεχνικές τροποποιήσεις για τον υπολογισμό του φόρου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι τα ειδοποιητήρια του ΦΑΠ να μη συμπέσουν με τα ειδοποιητήρια του φόρου εισοδήματος.

— εξόφληση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε έξι διμηνιαίες δόσεις. Η νομοθεσία προβλέπει πέντε δόσεις, ωστόσο, μελετάται να αυξηθεί σε έξι δόσεις προκειμένου να γίνει χρονική «διασπορά» του βάρους.

— θέσπιση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, έως το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να είχε εισρεύσει στα δημόσια ταμεία ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά και έως το τέλος του έτους συνολικά 2 δισ. ευρώ.

«Μοιράζουν» το φορολογικό βάρος σε περισσότερες δόσεις

Η αδυναμία, πάντως, των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και, φυσικά, το Δημόσιο να μην εισπράττει, οδηγεί τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην εκπόνηση σχεδίου, που προβλέπει το «μοίρασμα» των επώδυνων εκκαθαριστικών, στους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011 «κλείδωσε» να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο, ενώ και το χαράτσι στα ακίνητα μελετάται να πληρωθεί σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

Τα στελέχη, εξάλλου, του υπουργείου επεξεργάζονται ειδικό σχέδιο που προβλέπει τη θέσπιση και νέας γενικότερης – μόνιμης ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα προωθηθεί ταυτόχρονα με τη ρύθμιση των υποχρεώσεων που έχουν φέτος οι φορολογούμενοι προς τις ΔΥΟ, λόγω των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και των πολλαπλών σημειωμάτων που αναμένονται για τα ακίνητα (ΕΤΚΑ 2009, ΦΑΠ 2010, 2011 κ.λπ.), ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους και τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις.

Βασικός στόχος της εν λόγω ρύθμισης είναι να μην εξοντωθούν εισοδηματικά τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν ήδη συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της αύξησης της φορολογίας, λόγος για τον οποίο θα τους δοθεί φέτος η δυνατότητα να εξοφλήσουν το 25% των οφειλών τους και το υπόλοιπο 75% να το εξοφλήσουν σε δυο ετήσιες δόσεις, το 2013 και 2014.

Οι παράγοντες του υπουργείου, εξάλλου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αδυναμίας που αντιμετωπίζουν πολλοί φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και όσες οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσμες τους επόμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, στα σχέδια υπάρχει και νέα, μόνιμη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, που σχεδιάζεται, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο που ήδη ισχύει, προκειμένου να είναι χρηστική και αποτελεσματική. Ως εκ τούτου μελετούν εξόφληση των χρεών σε εξήντα χαμηλές μηνιαίες δόσεις, χωρίς μάλιστα πλαφόν στο ύψος των χρεών.

Ακόμη μία παράταση για τα ληξιπρόθεσμα

Μία ακόμη ευκαιρία στους οφειλέτες του Δημοσίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς παρατείνεται έως και τις 16 Ιουλίου η προθεσμία, που έληξε την Παρασκευή, για υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση.

Την εν λόγω απόφαση (ΠΟΛ. 1153) έλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ύστερα από πληθώρα αιτημάτων, τα οποία είχαν υποβληθεί στο υπουργείο και με στόχο να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ειδικά την περίοδο αυτή, που οι «λογαριασμοί» της εφορίας είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Οι υπόχρεοι, που θα υπαχθούν, έχουν δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από δύο έως είκοσι τέσσερις και υπό προϋποθέσεις έως εξήντα, καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, εκ των οποίων καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προσεγγίζει πλέον τα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ τα οφείλουν περίπου 6.000 επιχειρήσεις και 5.000 φυσικά πρόσωπα.

Πιθανή αύξηση των δόσεων

Δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο των γενικότερων διευκολύνσεων που σχεδιάζονται, να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν και τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός τους να φτάσει και τις έξι.

(naftemporiki.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook