Διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τον συντονισμό των συναντήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη. Θα προηγηθεί το τεχνικό κλιμάκιο την Τρίτη, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ο Γεργκ Άσμουσεν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. ο οποίος μίλησε νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο του Economist και θα έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Άσμουσεν αναμένεται στις επαφές τους με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γ.Ζανιά και τον νέο υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα να ζητήσει συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και να προτείνει δράσεις στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας.

Σήμερα, Δευτέρα, επιστρέφει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Τόσο τον κ. Ράιχενμπαχ, όσο και τους επικεφαλής της τρόικας πρόκειται να δεχθεί στην κατοικία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της αποδέσμευσης των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Πάντως, το αίτημα για ένταξη των ελληνικών τραπεζών στον ESM αναμένεται να τεθεί από την νέα κυβέρνηση σε ένα από τα επόμενα Eurogroup καθώς δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της τρόικας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση με βασικό επιχείρημα την μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία επιδιώκει να δοθεί παράταση δυο ετών στην δημοσιονομική προσαρμογή,

Οι επικεφαλής της τρόικας πρώτα θα καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και θα ακούσουν τη νέα κυβέρνηση και τα αιτήματά της.

Η συμφωνία όμως για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος θα κλείσει σε επόμενο στάδιο, όταν οι επιτελείς της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook