Ψήφισμα για τον θάνατο του Αρχιτέκτονα Μηχανικού Γιάννη Περτσελάκη εξέδωσε το ΤΕΕ/ΤΑΚ:

\’\’Με την είδηση της απώλειας του Γιάννη Περτσελάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικού-Πολεοδόμου, εκλεκτού συναδέλφου, διακεκριμένου μέλους του ΤΕΕ/ΤΑΚ και ενεργού Πολίτη της πόλης του Ηρακλείου, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ – Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

• Να εκδώσει σχετικό ψήφισμα,

• Να συμμετέχει με τα μέλη της στην κηδεία του,

• Να αφιερώσει στη μνήμη του τη μουσική εκδήλωση του ΤΕΕ-ΤΑΚ και των κλαδικών συλλόγων των μηχανικών που θα γίνει στις 2 Ιουλίου 2012 στο μικρό κηποθέατρο «Μάνου Χατζιδάκι», και είναι αφιερωμένη σε δημιουργίες των συνθετών Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη,

• Να αποστείλει συλλυπητήριο στην οικογένειά του,
εκφράζοντας τα βαθύτερα αισθήματα του κλάδου των μηχανικών για την απώλεια του εξαιρετικού και αγαπητού συναδέλφου στο στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Ο Γιάννης Περτσελάκης υπήρξε σημαντικός Αρχιτέκτονας και Πολεοδόμος και θήτευσε ως νεαρός πτυχιούχος για ένα διάστημα στο γραφείο του Τάκη Ζενέτου, σπουδαίου μοντέρνου οραματιστή Αρχιτέκτονα και εμβληματικής μορφής της Ελληνικής αλλά και της διεθνούς αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου και ενεργό μέλος του ΤΕΕ-ΤΑΚ και οι ιδέες, η μαχητική παρουσία και το μελετητικό του έργο συνέβαλαν καθοριστικά στην κατανόηση της ανάγκης για μια καλύτερη πολεοδομική οργάνωση της πόλης του Ηρακλείου και επηρέασαν συνολικά την αναβάθμιση της ποιότητας της αρχιτεκτονικής της στρωματογραφίας.

Εκπόνησε την πρώτη πολεοδομική μελέτη επέκτασης της πόλης του Ηρακλείου και βραβεύτηκε με το α΄ βραβείο στο διαγωνισμό για το ανατολικό πολεοδομικό κέντρο το 1995 δίνοντας με κάθε ευκαιρία το αγωνιστικό του παρών σε όλα τα σχετικά ζητήματα.

Αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική, τις τέχνες και την Ιστορία και ανέπτυξε σημαντική δράση στον τομέα της πολιτιστικής έκφρασης, συνεργαζόμενος με το μεγάλο έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι στη διοργάνωση του Μουσικού Αυγούστου στο Ηράκλειο τη δεκαετία του ΄80, που σημάδεψε με θετικό τρόπο την εξέλιξη της δημιουργικής έκφρασης σε όλα τα επίπεδα και άφησε σημαντικά ίχνη που επηρεάζουν μέχρι σήμερα τις σχετικές δραστηριότητες.

Συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο ως μέλος της επιτροπής ανέγερσης, στη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης του Ηρακλείου το οποίο προσεχώς ολοκληρώνεται και ανέπτυξε πολύπλευρη δράση στον τομέα της διοργάνωσης πολιτιστικών γεγονότων και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης με τη συμμετοχή του στην Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Τη γνώση, την ευαίσθητη προσωπική, επιστημονική και κοινωνική του ματιά και την αγάπη του για όλα τα παραπάνω, ο Γιάννης Περτσελάκης γενναιόδωρα τα μοιράστηκε με όλους, με την ενεργή παρουσία του σε δρώμενα και πολύμορφες εκδηλώσεις κάθε είδους. Κυρίως όμως κατέστησε αγώνα ζωής την επιθυμία του για ανιδιοτελή προσφορά στην Ηρακλειώτικη κοινωνία και την πόλη του και κυρίως με κάθε τρόπο θέλησε να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές.

Η διαρκής παρουσία και η πολύτροπη διαδρομή του Γιάννη Περτσελάκη στην πρόσφατη τοπική εμπειρία, αφήνει ένα θετικό «αποτύπωμα στο χώρο και στο χρόνο» και θα αποτελεί πάντα μια ζώσα αφήγηση και μαρτυρία για την πόλη του Ηρακλείου και τους εξαιρετικούς ανθρώπους που την κατοίκησαν και την υπηρέτησαν.

Ολόκληρη η οικογένεια των Μηχανικών, είμαστε ευγνώμονες γιατί το έργο του Γιάννη Περτσελάκη αποτελεί ένα πρότυπο που μπορεί να μας διδάσκει και να καθοδηγεί τους αγώνες μας για το σεβασμό της μνήμης, τη διάσωση των τόπων μας και την ουσιαστική τους βελτίωση μέσω του σχεδιασμού. Ο ίδιος θα αποτελεί πάντα φωτεινό παράδειγμα και έμπνευση για τη στάση ζωής των αυριανών επιστημόνων και των ενεργών Πολιτών του κλάδου μας._

(H νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 2-07-2012, στις 4μμ στον Άγιο Τίτο).\’\’

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook