Την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012 για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που υπερψηφίστηκε στη Βουλή.
Προϋπόθεση να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους από το 2011 και μέρος των χρωστούμενων. Στην τροπολογία περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την έκπτωση σε όσους προκαταβάλλουν εισφορές σε ταμεία.

Οι προϋποθέσεις για την αναστολή των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων είναι, οι ασφαλισμένοι να:

α) υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων

β) καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011

γ) καταβάλλουν ένα ποσό το μήνα, ίσο με το 20% των τρεχουσών εισφορών έναντι της μέχρι 31/12/2010 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Τι ισχύει ανά ταμείο

ΙΚΑ

Η μηνιαία καταβολή θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2010. Το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% των συνολικών οφειλών ή κάτω από 150 ευρώ.

Σε περίπτωση που το τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών, το ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της συνολικής οφειλής ή σε 150 ευρώ (το μεγαλύτερο εκ των δύο).

ΟΑΕΕ

Στον ΟΑΕΕ η καταβολή γίνεται κάθε δίμηνο με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, με κατώτατο ποσό τα 150 ευρώ.

Σε περίπτωση που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους υπολογίζεται η εισφορά της κατηγορίας όπου βρίσκονταν κατά το χρόνο διακοπής της ασφάλισης.

Αυτοαπασχολούμενοι σε λοιπά ταμεία πλην ΟΑΕΕ

Για όσους υπάγονται σε άλλα ταμεία, ισχύουν ότι και για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με εξαίρεση όσους πληρώνουν μηνιαίες εισφορές και η δόση τους έχει κατώτατο ποσό τα 100 ευρώ.

Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι χρωστούν εισφορές του 2011, αρκεί να τις πληρώσουν ή να τις ρυθμίσουν ή όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις καθώς και οφειλέτες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που θα απασχολήσουν προσωπικό μέχρι το 2012.

Εκπτώσεις εφάπαξ καταβολής

Για προκαταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ, η έκπτωση για τον πρώτο μήνα προπληρωμής ορίζεται σε 1%, προσαυξανόμενο κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής και μέχρι 12 συνεχείς μήνες.

Τι ισχύει για μεγαλοοφειλέτες

Ειδικότερα οφειλέτες, το ποσό της συνολικής οφειλής των οποίων υπερβαίνει

α) για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ,

β) για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς, το ποσό των ογδόντα χιλιάδων ευρώ και

γ) για τον ΟΓΑ το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ,

μπορούν να υπαχθούν στην Ειδική Επιτροπή Ρύθμισης Εσόδων του νόμου 3863/2010 και να \”παζαρέψουν\” περισσότερες ευκολίες πληρωμής με κατώτατο όριο το 0,80% του συνόλου των οφειλών

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να παίρνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται.

Σε κάθε περίπτωση τα ταμεία θα μπορούν:

α) να δίνουν εντολές παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, για την είσπραξη της οποίας ζητείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας (περιπτώσεις είσπραξης χρημάτων από Δημόσιο).

β) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του ταμείου και μέχρι του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Το παρακρατούμενο ή συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της προβλεπόμενης δόσης.

enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook