Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, αναμένεται αυτή την εβδομάδα για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, την οποία θα πραγματοποιήσει έπειτα από πρόσκληση του αρχηγού του κράτους και του κόμματος της Κίνας Χου Τζιντάο, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του Ραούλ Κάστρο αφότου ανέλαβε τα ηνία του κουβανικού κράτους, το 2008, αντικαθιστώντας τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

«Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος Χου Τζιντάο θα οργανώσει μια σειρά δραστηριοτήτων προς τιμήν του προέδρου Ραούλ Κάστρο», ο οποίος θα συναντήσει επίσης άλλους κινέζους ηγέτες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Λιου Ουεϊμίν, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Η Κούβα είναι μια σημαντική χώρα στη Λατινική Αμερική. Είναι επίσης η πρώτη που εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα», υπογράμμισε ο Λιου.

Οι σχέσεις αυτές ανάμεσα στις δύο κομμουνιστικές χώρες ανάγονται στο 1960, ένα χρόνο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κάστρο στην Αβάνα, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Πέρυσι ο κινέζος αντιπρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πιθανός διάδοχος του Χου, είχε συναντήσει τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο στη διάρκεια επίσκεψής του στην κουβανική πρωτεύουσα.

Στη διάρκεια της παραμονής του, ο Σι είχε επίσης συναντήσει τον Ραούλ Κάστρο και είχε υπογράψει δέκα συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, της υγείας, καθώς και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, υποστηρίζοντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κουβανικής κυβέρνησης.

Η Κίνα ήταν το 2010 ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα, με ανταλλαγές που έφτασαν το 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook