Εκταμιεύθηκε το ποσό του 1 δισ. ευρώ που είχε διακρατήσει η τρόικα από τη δόση του Μαΐου (είχαν δοθεί τα 4,2 από τα 5,2 δισ. ευρώ), όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα μετά τη διυπουργική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 με θέμα την προετοιμασία για την επίσκεψη της τρόικας.

Ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε ήδη ως δόση της Ελλάδας προς το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αναφορικά με τα 450 εκατ. ευρώ που απομένουν για να συμπληρωθεί η δόση των 900 εκατ. ευρώ προς τον ESM, η οποία κανονικά έπρεπε να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, η χώρα μας κατάφερε να αποσπάσει μία παράταση και εκτιμάται ότι τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν 15 ημέρες πριν από τη δόση του Οκτωβρίου.

Διυπουργική για την τρόικα

Στη διυπουργική σύσκεψη που ξεκίνησε στις 13:00 συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών Αντωνης Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε αμέσως μετά: «Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές».

Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι «στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».

«Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους πείσουμε για τη σοβαρότητα της χώρας» δήλωσε εξερχόμενος, υπουργός της κυβέρνησης.

«Έχει σημασία η σοβαρότητα, δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε αλλά δεν είμαστε και στον αυτόματο πιλότο», πρόσθεσε.

Οι συναντήσεις των υπουργών με τα μέλη της τρόικας θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη ως και το Σάββατο.

Νωρίτερα, σήμερα, έγινε συνάντηση των κ.κ. Στουρνάρα και Ζανιά με το στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν. Τα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 16.00 στην οικία του στην Κηφισιά.

Αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις άμεσες προτεραιότητες της τρόικας όπως είναι η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2013-2014, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων που χαρακτηρίζονται «ώριμες» (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC), η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2 όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μέσο όρο από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη, ως το 2016.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και αναφορικά με την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο ίδιο έργο θεατές

«Η εποπτεία της τρόικας στην Ελλάδα συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα του ελληνικού λαού», αναφέρεται σε σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη της τρόικας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ προστίθεται ότι «η περίφημη \”διαπραγμάτευση\” της κυβέρνησης παραπέμπεται για … μετά την εφαρμογή των ακραίων μέτρων που προβλέπονται από το μνημόνιο, σε συνέπεια με την επιστολή Σαμαρά και σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με νέους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό για επίσπευση της εφαρμογής του μνημονίου, για ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και διάλυση του κοινωνικού κράτους και ένα νέο φαύλο κύκλο λιτότητας-ύφεσης και νέων πιο σκληρών μέτρων».

«Η συνέχιση, όμως, της ίδιας πολιτικής είναι αδιέξοδη και καταστροφική για το λαό και τη χώρα και η μόνη προοπτική ελπίδας και ανασυγκρότησης της χώρας μπορεί να έλθει μόνο μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και ένα σχέδιο ανάπτυξης, στήριξης της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, και οικοδόμησης μιας νέας στρατηγικής για την Ευρώπη» καταλήγει η ανακοίνωση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook