Στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται σήμερα - Δευτέρα και αύριο στην Αθήνα στο «Athenaeum Intercontinental», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Δημήτρης Λακασάς, στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων πως "πλέον η μονόπλευρη λιτότητα χωρίς ανάπτυξη δεν οδηγεί πουθενά".

"Όλοι Το δημόσιο χρέος δεν το δαμάζεις μόνο με λιτότητα ή μόνο με ανάπτυξη. Πρέπει να γίνει συνδυασμός, ορθολογικοποίηση δαπανών με ανάπτυξη. Η αυστηρή και κοντόφθαλμη πολιτική των «έξυπνων» Κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν μια οικονομία σε βαθιά ύφεση με περικοπές δαπανών και σκληρά μέτρα λιτότητας, σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς οδηγεί μονάχα στην καταστροφή. Δεν πρέπει να υπάρχει το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη», αφού είναι και τα δυο ταυτόχρονα απαραίτητα για κάθε οικονομία", τόνισε ο κ. Λακασάς στο συνέδριο, το οποίο έχει τίτλο «16th roundtable with the Government of Greece - Transforming uncertainty into stability, wisdom and growth».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ συμμετείχε στην ενότητα «How is business responding to the economic crisis? Producing and consuming, producing and exporting» και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα θα κατανοήσει πως βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Η ανάπτυξη είναι αυτή που μειώνει το έλλειμμα σε συνδυασμό με ορθολογική διατήρηση πόρων και κινητήρα τον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπω ότι αυτή η στρατηγική στροφή σε επίπεδο Ευρωζώνης θα γίνει μέσα στους επόμενους 6 έως 9 μήνες. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει όρθια, σοβαρή και αξιόπιστη έτσι ώστε να μπορέσει να επανατοποθετηθεί διατηρώντας τα ευρωπαϊκά της κεκτημένα"

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως " ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του για την ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας. Με δεδομένο ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε μονόδρομο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την ύφεση", ενώ παρουσίασε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού μοντέλου «Παράγω & Εξάγω» που προτείνει ο ΣΕΒΕ.

protothema.gr