Στην τήρηση των δεσμεύσεων και των στόχων του ελληνικού προγράμματος επιμένει το Βερολίνο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επαναλαμβάνει πως τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Όλα βρίσκονται στα χέρια της Ελλάδας» τόνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Μάρτιν Κότχαους, σημειώνοντας πως η τρόικα θα διαβουλευτεί με τη νέα κυβέρνηση και θα εκτιμήσει την κατάσταση με δεδομένες τις ήδη ανειλημμένενες δεσμεύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Γιοργκ Άσμουσεν περί δυνατότητας αλλαγής μεμονωμένων μέτρων χωρίς να αλλάζουν ωστόσο οι στόχοι του προγράμματος, ο κ. Κότχαους τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό που είναι και πρέπει να εφαρμοστεί», διευκρινίζοντας πως μία νέα κυβέρνηση μπορεί, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, να πει ότι θέλει να εφαρμόσει λιτότητα, αλλά αντί ενός μέτρου να προτιμά ένα άλλο με το ίδιο αποτέλεσμα.

«Αν λοιπόν κάποιος μπορεί να πει ότι αντί του φόρου Χ, ο οποίος είναι υπερβολικά υψηλός, θα ήταν καλύτερα να αυξηθεί ο φόρος Ψ, με το αποτέλεσμα ίδιο, αυτό έχει ήδη συζητηθεί κατά το παρελθόν, αλλά πάντα υπό την σαφή επικεφαλίδα "Για τους στόχους, το περιεχόμενο και τα ορόσημα, πού, πότε πώς και τι πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης, δεν αλλάζει τίποτα» είπε ο Κότχαους.

Η τρόικα, συνέχισε, θα διαβουλευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα εκτιμήσει την κατάσταση, τονίζοντας πως «είναι καλή πρακτική να μιλούμε πάντα με κάθε νέα κυβέρνηση, αλλά είναι καλή πρακτική επίσης κάθε νέα κυβέρνηση να τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί κατά το παρελθόν και όσα έχουν υποσχεθεί».

Σχετικά με δημοσίευμα του Focus που ήθελε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι προετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην κατηγορηματική διάψευση του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, που είχε κάνει λόγο για «ανοησίες».

Η γερμανική κυβέρνηση, σημείωσε, «προσπαθεί εδώ και χρόνια, όχι για κάτι άλλο, αλλά για την σταθεροποίηση της Ελλάδας και την οικονομική εξυγίανσή της. Κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα τρέχει και λειτουργεί ώστε η οικονομία να σταθεροποιηθεί με μακροπρόθεσμη προοπτική».

«Προσφερθήκαμε να στείλουμε υπαλλήλους στην Ελλάδα, οι οποίοι θα βοηθήσουν την ανάπτυξη», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «εδώ και δυόμισι χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

in.gr