Συνήγορος της Ελλάδας στη μάχη με την Τρόικα αναλαμβάνει ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Αν η μισή «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου αφορά τα μέτρα λιτότητας για να μειωθεί το έλλειμμα, η άλλη μισή αφορά στα μέτρα ενίσχυσης  της Ανάπτυξης, που ήταν και βασικό ζήτημα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης. Και σήμερα ο Χορστ Ράιχενμπαχ θα προβάλλει, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, την ανάγκη για ενεργό στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα, με χρήματα και δράσεις, προκειμένου  να ξεκολλήσει η ελληνική οικονομία από την ύφεση.

Για το θέμα της Ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται το οπλοστάσιό της απέναντι στην τρόικα, τονίζοντας πως οι προβλέψεις του Φεβρουαρίου για ύφεση 4,7% εφέτος, στις οποίες βασίστηκε στο νέο Μνημόνιο, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υφυπουργός του Νότης Μηταράκης που θα παραστούν και θα μιλήσουν σήμερα στο ίδιο συνέδριο, θα τονίσουν πως εφόσον η ύφεση θα βαθαίνει έως και 7% σε ετήσια βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθούν οι στόχοι στο Μνημόνιο και θα πρέπει να αναθεωρηθούν, όπως και πολλά από τα μέτρα που το συνιστούν.

Γραμμή της κυβέρνησης είναι τώρα πως όσα μέτρα και αν ληφθούν, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν εφόσον δεν υπάρξει ξανά προοπτική Ανάπτυξης. Ο επικεφαλής της Task Force από πλευράς του θα  παρουσιάσει σαν ένα αναπτυξιακό «μπουμ» τα τεράστια κοινοτικά και επιχειρηματικά κεφάλαια που έχουν προορισμό την Ελλάδα, αρκεί όμως πρώτα να ομαλοποιηθούν οι περιστάσεις.

Αναμένεται μάλιστα ο κ. Ράιχενμπαχ να στείλει και μήνυμα πως η αντιευρωπαϊκή ρητορεία των κομμάτων, που πυροδοτήθηκε και με την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη εταίρων και επενδυτών για το προς τα πού κλίνει τελικώς η χώρα μας, ώστε να λάβουν και αυτοί τις αποφάσεις τους.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν όμως και το πρόκριμα των συζητήσεων με την Τρόικα για την καθιέρωση «ρήτρας ύφεσης» στο μνημόνιο, ώστε να μην απαιτούνται διαρκώς πρόσθετα μέτρα όποτε δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης του ελλείμματος εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης.

Σε τέτοια περίπτωση,  όπως αποκάλυψε προ μηνός το protothema.gr, το δημοσιονομικό κενό που προκαλείται θα πρέπει να το καλύπτουν οι ευρωπαίοι εταίροι με αναπτυξιακά κεφάλαια ή, αν αυτό δεν είναι απαραίτητο, δεν θα πιέζουν τη χώρα μας για πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επιτείνουν την ύφεση.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook