Το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών. Κεντρική επιλογή είναι η προσέγγιση βήμα προς βήμα απέναντι στους δανειστές, κάτι που σημαίνει ότι η κυβερνητικοί εταίροι θα επιδιώξουν πρώτα αποτελέσματα και μετά θα προβάλλουν αιτήματα.

Όπως συμφώνησαν θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» οι περαιτέρω μειώσεις μισθών και οι απολύσεις στο δημόσιο. Από την πλευρά του, πάντως, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν διαμήνυσε ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη προϋποθέτει την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ασμουσεν υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και διαμήνυσε ότι πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αν θέλει κανείς να παραμείνει στην Ευρωζώνη, υπάρχει μόνο μία στρατηγική, αυτή της εσωτερικής υποτίμησης μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, τόνισε ο Ασμουσεν.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του στελέχους της ΕΚΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Mega ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Ασμουσεν τον εντυπωσίασαν.

Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να μην υπάρξουν κι άλλες θυσίες.

Βήμα προς βήμα η προσέγγιση στη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, οι τρεις αρχηγοί στη συνάντηση της Δευτέας -που θα επαναληφθεί την Τετάρτη- συμφώνησαν η κυβέρνηση να ακολουθήσει τη γραμμή «πρώτα φέρνουμε αποτελέσματα και κατόπιν προβάλλουμε αιτήματα» και να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τους δανειστές και ιδίως την Ευρώπη για άμεσες ανατροπές στη δανειακή σύμβαση, καθώς και για άμεση επέκταση της πρόσφατης απόφασης της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τις ελληνικές τράπεζες.

Κατά τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στη Βουλή (η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής) ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μεν άμεσους στόχους, αλλά που ο βασικός κορμός του θα έχει ορίζοντα τετραετίας.

Η βασική επιδίωξη είναι οι τρεις εταίροι να στείλουν το μήνυμα, εντός και εκτός συνόρων, ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μακράς πνοής και, παράλληλα, να καταστήσουν σαφές ότι ανάλογα με την επιτυχία σε επιμέρους κυβερνητικούς στόχους θα επιδιώκεται και η αλλαγή σε επιμέρους σημεία της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συναποδέχονται να μην υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις, αλλά ούτε και απολύσεις δημοσίων υπάλληλων – και αυτές φαίνεται ότι είναι οι κόκκινες γραμμές που θα μπουν ευθύς εξαρχής απέναντι στο Μνημόνιο.

Σε αντιστάθμισμα, οι κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να τρέξει άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών οριστικοποιήθηκε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δημόσιων υπηρεσιών πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται εντός του Αυγούστου.

Στην νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη είναι πιθανό να κλειδώσει και λίστα με τους οργανισμούς και τους φορείς του Δημοσίου που θα βρεθούν στην αφετηρία του σχεδίου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι προφανές ότι οι αποφάσεις αλλάζουν το πλάνο μιας άμεσης αναθεώρησης του Μνημονίου, αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση θα έχει δώσει θετικό δείγμα γραφής θα μπορέσει να προωθήσει αποτελεσματικά το βασικό θέμα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής (για ένα ή δύο χρόνια), αλλά και να διαπραγματευθεί ουσιαστικές αλλαγές στη σύμβαση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να πετύχουμε τους στόχους μας», ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού, με την οποία θα υποδεχθεί και τους εκπροσώπους της τρόικας, πιθανότατα το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να μην τεθεί στην παρούσα φάση ούτε το ζήτημα της διαγραφής από το χρέος των 50 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη των τραπεζών, αφού τονίστηκε ότι μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook