Σε εφαρμογή έχει τεθεί από την 1η Ιουλίου το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν με κίνδυνο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει άμεσο ενεργειακό πρόβλημα. Την ώρα που οι ευρωπαίοι αποφασίζουν να πιέσουν εμπορικά την Τεχεράνη ώστε να σταματήσει τα πυρηνικά της προγράμματα, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει τον κυριότερο προμηθευτή πετρελαίου από τον οποίο αγόραζε καύσιμη ύλη επί πιστώσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ το εμπάργκο προς το Ιράν, δεν πρόκειται να έχει ενεργειακές επιπτώσεις στις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης αν αναλογιστεί κανείς πως η Γερμανία καλύπτει μόλις το 1 % των ενεργειακών της αναγκών με ιρανικό πετρέλαιο. Αντιθέτως η Ελλάδα θα πρέπει στο εξής να αναζητήσει άλλους προμηθευτές, με ορατό τον κίνδυνο όμως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αναγκαίες προκαταβολές.

Άγνωστη παραμένει η χρονική διάρκεια του εμπάργκο καθώς οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να επιτρέψουν και πάλι τις εισαγωγές, όταν η Τεχεράνη επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη, ως γνωστό, αντικρούει τις κατηγορίες προβάλλοντας το επιχείρημα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Η αβεβαιότητα των εξελίξεων προβληματίζει έντονα την ελληνική πλευρά που κινδυνεύει να υποστεί ενεργειακό «μπλακ άουτ» καθώς δεν φρόντισε το προηγούμενο διάστημα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που υπό το καθεστώς της μακράς προεκλογικής «ακυβερνησίας» δεν επανασχεδίασε την ενεργειακή της πολιτική, η Ιταλία και η Ισπανία που εισήγαγαν επίσης μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν, άλλαξαν εγκαίρως προσανατολισμό και προμηθεύτηκαν επαρκείς ποσότητες κυρίως από τη Σαουδική Αραβία.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της ελληνικής έλλειψης προνοητικότητας ήταν το γεγονός πως η απόφαση για την εφαρμογή του εμπάργκο είχε παρθεί στις Βρυξέλες από τον Ιανουάριο και όλο αυτό το διάστημα αφέθηκε να πάει χαμένο με αποτέλεσμα τώρα η Ελλάδα να κινδυνεύει να βρεθεί με άδειο «ρεζερβουάρ» ελλείψει πιστωτών.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook