Περικοπές και στους ναυαγοσώστες κάνουν αρκετοί δήμοι του Ηρακλείου, λόγω της οικονομικής κρίσης, την ώρα που ο κατάλογος με τα ονόματα των ατόμων που πνίγηκαν από τις αρχές του 2012 στις ελληνικές θάλασσες, ολοένα κα μεγαλώνει.

Ο δήμος Φαιστού για παράδειγμα φέτος δεν έχει προσλάβει κανέναν ναυαγοσώστη, αν και οι παραλίες της περιοχής, όπως τα Μάταλα, ο Κομός, το Καλαμάκι και ο Κόκκινος Πύργος, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό λουομένων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας, από τις αρχές του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο, περισσότερα από 150 άτομα έχασαν την ζωή τους από πνιγμό στην θάλασσα. Τα εν λόγω στοιχεία είναι ανησυχητικά, αν λάβει κάποιος υπόψιν του ότι το 2008 πνίγηκαν στην θάλασσα 283 άτομα, το 2009 327 άτομα, το 2010 πνίγηκαν 371, όπως άλλωστε και το 2011.

Σε δηλώσεις του στο flashnews.gr ο ιδιοκτήτης ναυαγοσωστικής σχολής στο Ηράκλειο, Μανόλης Μακριδάκης, τονίζει ότι περιστατικά πνιγμών αυξάνονται κυρίως τις ώρες από τις 5 το απόγευμα και μετά, οπότε καi έχει ολοκληρωθεί η βάρδια του ναυαγοσώστη.

Μάλιστα, ο κος Μακριδάκης αναφέρει οι αρμόδιες αρχές έχουν στείλει κατ\’ επανάληψη αναφορές στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας, προκειμένου να αλλάξει το ωράριο των ναυαγοσωστών και να επεκταθεί μέχρι τις 8 το βράδυ, αλλά από το 2000 οπότε και έχει τεθεί σε εφαρμογή, δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Μεγάλος όμως είναι και ο αριθμός των πνιγμών και των ατυχημάτων και στις πισίνες ξενοδοχείων, όπου αντί για επαγγελματίες ναυαγοσώστες, οι επιχειρηματίες προσλαμβάνουν άτομα τα οποία απλά κατέχουν ένα πιστοποιητικό ότι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολή ναυαγοσωστικής καθώς το κόστος των ατόμων αυτών είναι πιο μικρό. Ο κος Μακριδάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι ακόμα και στην πιο μικρή πισίνα πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης, για την αποφυγή κάποιου δυσάρεστου συμβάντος.

Ρένα Βουρεξακη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook