Το απόγευμα της Παρασκευής 6 Ιουλίου θα αρχίσει στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, παρόντος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η διαδικασία θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα αναγνώσει ο ίδιος τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά η ομιλία του θα είναι σύντομη, καθώς βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας μετά την σοβαρή εγχείριση στο δεξί μάτι.

Ο πρωθυπουργός σταδιακά επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, προεδρεύει συσκέψεων στην οικία του στην Κηφισιά, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα έχει και την πρώτη του, μικρής διάρκειας, συνάντηση με την τρόικα ως πρωθυπουργός.

Επίσης, με βάσει τον προγραμματισμό, η ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 5 Ιουλίου. Μαζί του θα ορκισθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος θα οριστεί υφυπουργός Επικρατείας, και ο βουλευτής Καρδίτσας Κ. Τσιάρας ως υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού.

Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, καθώς η εντολή του πρωθυπουργού είναι να μην χαθεί χρόνος και να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να υπάρξουν και άμεσα αποτελέσματα.

Καταργεί ειδικές γραμματείες

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει στην πράξη ότι αλλάζει το ύφος της διακυβέρνησης, είναι αποφασισμένος να εξοικονομηθούν άμεσα πόροι και γι\’ αυτό έχει ζητήσει να προχωρήσουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου η κατάργηση όλων των ειδικών γραμματειών, καθώς και των αμειβομένων επιτροπών του Δημοσίου.

Όλες οι ειδικές γραμματείες και επιτροπές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση και θα συσταθούν όσες πραγματικά χρειάζονται, εάν βέβαια υπάρξει και συγκεκριμένη αιτιολογία για τη χρησιμότητά τους.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωθυπουργικού σχεδίου να δείξει στην τρόικα ότι θα προχωρήσει αποφασιστικά στην περικοπή δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Προ ημερών υπήρξε και ειδική οδηγία του πρωθυπουργού, ότι πλέον θα απαιτείται η άδειά του για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό οι υπουργοί και υφυπουργοί. Ο βασικός λόγος που εκδόθηκε η συγκεκριμένη οδηγία ήταν για να γίνει οικονομία, αλλά και να μην προκαλείται, καθ\’ οιονδήποτε τρόπο το δημόσιο αίσθημα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook