«Δεν έχουμε άλλο χρόνο, πρέπει να εκτελέσουμε τα υπεσχημένα προς τους ίδιους τους εαυτούς μας», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για 28 αποκρατικοποιήσεις (που περιλαμβάνουν 82.000 καταγεγραμμένα ακίνητα).

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος άντλησης 15 δισ. ευρώ έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικές οι αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, σήμερα σημειώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για 6 αποκρατικοποιήσεις (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο Ελληνικού κ.ά.). Επίσης, άλλες 9 προετοιμάζονται (Ελληνικά Πετρέλαια, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και 13 θα τεθούν στο προσκήνιο στο εγγύς μέλλον (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι οι προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις -σε δεύτερο χρόνο- θα οδηγήσουν επιπλέον σε υποδομές ύψους 8 δις και ακίνητη περιουσία ύψους 18 δις. Επισήμανε δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να συνδράμουν με 3% του ΑΕΠ και 150.000 θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στους λόγους καθυστέρησης των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της, μίλησε για επιπτώσεις από τις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες στη δυνατότητα συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου. Παράλληλα, στάθηκε στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και στην αξίωση των επενδυτών για «περισσότερη ορατότητα» γύρω από το μέλλον της χώρας πριν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία, στη δυσκολία χρηματοδότησης των επενδυτών από το τραπεζικό σύστημα αλλά και στις εκκρεμείς 72 νομικές και διοικητικές ενέργειες -αρμοδιότητα της κυβέρνησης- που χρειάζεται να υλοποιηθούν για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Από πλευράς του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ανδρέας Ταπρατζής τόνισε πως έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων, που στηρίζεται σε τρεις άξονες:

α) Τουριστική ανάπτυξη. Πάνω από το 80% των διαθέσιμων ακινήτων είναι παραθαλάσσιες γαίες που μπορεί να αξιοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη με έμφαση στην παραθεριστική κατοικία.

β) Έσοδα από αστικού τύπου αναπτύξεις, όπως είναι η περίπτωση του Ελληνικού

γ) Αξιοποίηση υποβαθμισμένων τμημάτων γης για ανάπτυξη επενδύσεων ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο κ. Μητρόπουλος επικαλέστηκε και έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον, διαπίστωσε ότι σήμερα υπάρχει η τάση προτίμησης επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα (τα οποία βρίσκονται σε έκπτωση της τάξης του 85%) παρά σε φυσικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, 11 μήνες μετά τη δημιουργία του Ταμείου, «το οποίο ξεκίνησε χωρίς καμία υποδομή», υλοποιήθηκαν 4 πράξεις και συγκεντρώθηκαν 1,56 δις ευρώ.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook