Σε ένα έγγραφο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (Immigration and Customs Enforcement)... στο οποίο μάλιστα έγινε «άτυπη και ελεύθερη μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα», στηρίχθηκε η δικογραφία για τη διακίνηση όπλων σε Κρήτη και Ζάκυνθο.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η οποία την περασμένη εβδομάδα συνέλαβε σε χωριό του Ρεθύμνου γνωστό καλλιτέχνη και επιχειρηματία 76 ετών και δύο ακόμα άτομα στη Ζάκυνθο, ηλικίας 37 και 40 ετών.

Όλοι τους μετά την απολογία τους στον ανακριτή Ζακύνθου αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ελεύθερος έχει αφεθεί και ο ελληνοαμερικανός αρχηγός της σπείρας, που συνελήφθη στο Λας Βέγκας στις 6 Ιουνίου 2012 και συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές, αποκαλύπτοντας τους συνεργάτες τους.

Τι αναφέρει το έγγραφο των αμερικανικών αρχών

Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλαν στο αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ – και αποκαλύπτει σήμερα το directnews.gr – ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης ταξίδεψε τον Απρίλιο του 2011 από το Λας Βέγκας στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον λαουτιέρη από την Κρήτη.

Ο τελευταίος του ζήτησε να του εξασφαλίσει ένα φορτίο με όπλα που θα διακινούνταν στην Κρήτη.

Ο αρχηγός επέστρεψε στις ΗΠΑ και μαζί με δύο ακόμη ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι καταζητούνται, κατάφεραν να προμηθευτούν περίπου 40 περίστροφα διαφόρων διαμετρημάτων καθώς και 1.500 σφαίρες με αυτοκίνητο να τα μεταφέρουν σε ναυτιλιακή εταιρεία της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο με τα όπλα θα φορτωνόταν σε πλοίο με προορισμό τη Νάπολη της Ιταλίας και από εκεί θα κατέληγαν οδικώς στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Homeland Security Investigations) εντόπισε το φορτίο το οποίο και κατέσχεσε στις 3 Απριλίου 2012 στο λιμάνι Newark του Νιού Τζέρσεϊ.

Ακολούθως, πράκτορας της HSI εμφανίστηκε τηλεφωνικά στον αρχηγό ως εργαζόμενος στο λιμάνι που είχε τη δυνατότητα έναντι χρηματικής αμοιβής να επανακτήσει το φορτίο.

Στόχος του πράκτορα ήταν ο αρχηγός να τον οδηγήσει στους άλλους δύο ελληνοαμερικανούς συνεργάτες του, προκειμένου να συλληφθούν.

Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατόν και έτσι τελικά αποφάσισαν, στις αρχές Ιουνίου, να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Στην κατάθεσή του “έδωσε” και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν στην Ελλάδα, ενώ ομολόγησε ότι τον Ιανουάριο του 2010 είχε καταφέρει να εισάγει στην Ελλάδα περίπου 40 όπλα, από τα οποία 30 βρίσκονται στη Ζάκυνθο.

Εξάλλου νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα 2 Ιουλίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και δεύτερος ελληνοαμερικανός 36 ετών, ο οποίος φέρεται να χρηματοδότησε με 50.000 ευρώ την αγορά του δεύτερου φορτίου με τα όπλα που θα είχε ως προορισμό την Κρήτη.

Ερωτήματα

Αυτό πάντως που προκαλεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ αρκέστηκε για την εξιχνίαση της σοβαρής αυτής υπόθεσης – όπως η ίδια την παρουσίασε στο σχετικό δελτίο Τύπου – σ’ ένα έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας με την Immigration and Customs Enforcement, στο οποίο δεν υπάρχει καν επίσημη μετάφραση.

Γιατί οι Έλληνες αστυνομικοί δεν ζήτησαν ποτέ από τις αμερικανικές αρχές – όπως όφειλαν – ολόκληρο το κείμενο της κατάθεσης του αρχηγού της συμμορίας;

Είναι δυνατόν να μην το θεωρούν απαραίτητο στοιχείο της δικογραφίας;

Μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο υποβαθμίστηκε τελικά ο πραγματικός ρόλος κάποιων κατηγορουμένων που συνελήφθησαν στη Ελλάδα;

Εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε τις φήμες που έχουν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία, για παρεμβάσεις γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία, στην υπόθεση.

Τίποτε προσωπικό έχουμε με τους αρμόδιους της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως σε τέτοιες υποθέσεις καλό θα ήταν να έχουν υπόψη τους ότι… η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνον να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται.


zakinthos01

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

zakinthos02


directnews.gr