Σε ένα νέο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών ανά την ελληνική επικράτεια προχωρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έσοδα για το δύσκολο β\’ εξάμηνο του 2012.

Η παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για χρονικό διάστημα 30 ετών είναι το νέο πλάνο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο φέρει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης. Η πρόταση για πώληση μετοχών μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων απορρίφθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους καθώς κρίθηκε ανεπαρκής και «εκτός πραγματικότητας» σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά.

Πλέον, αντί για μετοχοποιήσεις και συνολικές πωλήσεις των εταιρειών που διαχειρίζονται τα λιμάνια, θα δίνεται η δυνατότητα στον ιδιώτη να χρηματοδοτεί ο ίδιος τις επενδύσεις, οι οποίες θα απαιτούνται για την πραγματοποίηση της εκάστοτε δραστηριότητας και στη συνέχεια θα του παραχωρείται με σύμβαση η εκμετάλλευση της εγκατάστασης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Στόχος της νέας πρότασης είναι η άμεση αξιοποίηση εγκαταστάσεων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να δοθεί ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις και να εισρεύσει χρήμα στην αγορά.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook