Νέα, φθηνά ναρκωτικά κάνουν θραύση στις πιάτσες της Αθήνας, παρασύροντας λόγω της χαμηλής τιμής τους ολοένα περισσότερα άτομα στη χρήση τους κι επιβεβαιώνοντας τις μελανές εκτιμήσεις των ειδικών για αύξηση ναρκομανών συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

 Μόνο το τελευταίο έτος η αρμόδια υπηρεσία, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) έχει πιστοποιήσει 39 νέα ναρκωτικά, στην πλειοψηφία τους συνθετικά ναρκωτικά, δηλαδή ναρκωτικά του εργαστηρίου και όχι της καλλιέργειας και της παραγωγής. Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΕΚΤΕΠΝ, κυρία Μανίνα Τερζίδου, από το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη 141 νέα ναρκωτικά.

 «Σίσα»  και «τάι»: μεθαμφεταμίνες νέας εσοδείας στην Ελλάδα

 Στην πλειοψηφία τους όλες οι νέες ναρκωτικές ουσίες είναι μεθαμφεταμίνες, έχουν δηλαδή  ως βάση τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία και εμπλουτίζονται με πλήθος άλλων ουσιών προκειμένου να έχουν περισσότερο ή λιγότερο διεγερτικό αποτέλεσμα.

 Ωστόσο, δύο ουσίες, το «σίσα» και το «τάι»,  απαντώνται με μεγάλη συχνότητα το τελευταίο διάστημα στην  πρωτεύουσα, στις οποίες μάλιστα αποδίδεται και ο  θάνατος ενός χρήστη. Οι αρμόδιοι αναμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις και την πιστοποίηση της ουσίας προκειμένου να σημάνουν τον συναγερμό και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Δικτύου για τα Ναρκωτικά.

 Η « σίσα» έχει ως βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, άρα είναι διεγερτική και προκαλεί επιθετικότητα. Σε αντίθεση με τα οπιοειδή δεν καταστέλλει την ερωτική επιθυμία.  Καταναλώνεται κυρίως με κάπνισμα αλλά και ενέσιμα, ενώ το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι η τιμή της: κοστίζει 2 με 3 ευρώ η δόση. Στην ευρεία οικογένεια των μεθαμφεταμινών ανήκει και η άλλη ναρκωτική ουσία, το τάι, που αποτελεί τελευταίας εσοδείας συνθετικό ναρκωτικό για τα δεδομένα της χώρας μας.

 Οι συνθετικές ναρκωτικές ουσίες αποτελούν αόρατο εχθρό για τους φορείς που συγκροτούν το μέτωπο κατά των ναρκωτικών. Κι αυτό, διότι, σε αντίθεση με τα συμβατικά πια ναρκωτικά, όπως η κάνναβη ή η κοκαΐνη, τα συνθετικά ναρκωτικά δεν διακινούνται από χώρα σε χώρα κι αυτό καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους. Αυτό που διακινείται είναι η εκάστοτε συνταγή για την παρασκευή της νέας μεθαμφεταμίνης, διαδικασία που υλοποιείται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς μέσω του Διαδικτύου.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook